Podle Jakuba Holce, ředitele 108 Agency, mají na stoupající aktivitu výrobních společností vliv dva hlavní faktory. Prvním je zjevná snaha firem zkracovat dodavatelské řetězce – zejména kvůli vysokým nákladům přepravy a nejisté výrobní a ekonomické situaci v Číně, což bylo patrné například u čipů do automobilů. „S touto decentralizací, tedy přiblížením výroby koncovému zákazníkovi, souvisí i snaha firem snižovat maximálně uhlíkovou stopu svých výrobků. To je stále podstatnější parametr nejen na straně spotřebitelů, ale také financujících bank,“ vysvětluje Jakub Holec.

I přes růst poptávky výrobních, nejčastěji technologických společností přineslo období od dubna do června zvyšování neobsazenosti. Ta se aktuálně při započtení shell & core prostor pohybuje kolem 2,3 %. A protože by ve druhém pololetí mohlo být dokončeno a na trh dodáno přes 700.000 metrů čtverečních moderních průmyslových prostor, sledovaný indikátor se může na konci letošního roku přehoupnout přes 3 %. „Tolik volných prostor už jsme dlouho neměli. Přesto je dobré mít na paměti, že za zdravou se považuje míra neobsazenosti mezi 4 až 6 procenty,“ říká Matěj Indra, vedoucí oddělení pronájmu průmyslových a logistických nemovitostí 108 Agency, podle kterého developerská aktivita i přes mírně oslabující poptávku nájemců neustává.

Změnu na úrovni nabídky nejlépe dokládá situace v Praze a ve Středočeském kraji. Poslední dva roky prakticky nebylo možné v tomto regionu zasmluvnit volný (ani starší) průmyslový objekt. Aktuálně se však nejvíce neobsazených ploch nachází právě v tomto regionu, což je však dáno i tím, že z celkem zhruba 11,5 milionu metrů čtverečních moderních průmyslových prostor v ČR se jich dobrá třetina nachází právě zde.

Na opačném konci stojí Jihočeský a Zlínský kraj a Kraj Vysočina s aktuální minimální nabídkou. V současné době se ve fázi přípravy nebo realizace nacházejí projekty v objemu téměř 7,5 milionu metrů čtverečních. Aktivní výstavbu 108 Agency registruje u projektů s plochou 1,1 milionu čtverečných metrů. Nejambicióznější plány nové výstavby v kontextu stávající nabídky mají v Libereckém, Karlovarském a Ústeckém kraji.

Zdroj: 108 Agency

Robustní stávající výstavba i rozsáhlé plány developerů tak vzhledem k oslabující poptávce otevírají prostor pro úlevy směrem k nájemcům. Platí to i pro již realizované průmyslové nemovitosti ve vlastnictví investorů. „Za druhé čtvrtletí vidíme více pobídek, úlev na nájemném a dalších benefitů. Pronajímatelé i vstřícněji, než doposud reagují na krátkodobé pronájmy, poptávky po nižším objemu ploch i podnájmy, jejichž počet se skokově zvýšil,“ shrnuje další trendy vyplývající z vývoje ve druhém čtvrtletí Michal Bílý, vedoucí oddělení průzkumu trhu 108 Agency.