CTP má v tuzemsku ve svém portfoliu více než 600 klientů, což developerovi umožňuje sledovat měnící se potřeby firem. Právě zájem o menší prostory se jeví jako jeden ze sílících trendů tohoto roku. Pro začínající či menší společnosti jde o logický krok v dnešní turbulentní době, kdy si nejsou jisté dalším vývojem, například energetickými náklady. Poptávka po menších prostorech ovšem přichází také od zavedených společností, které potřebují více prostoru pro svůj provoz.

„Vnímáme, že stále více firem požaduje menší prostory. V našem brněnském areálu Ponávka máme přes padesát jednotek, všechny jsou dlouhodobě pronajaté a stále se objevují další poptávky. Vzhledem k velkému zájmu nabízíme tyto jednotky také v CTParku Brno Líšeň, kde je už nyní více než polovina v pronájmu a také nejnověji v CTParku Hradec Králové. Věříme, že možnost mít provoz v menších, a přesto vysoce kvalitních prostorech pomůže řadě firem v růstu,“ zdůrazňuje Jakub Kodr, obchodní ředitel CTP pro Českou republiku.

Koncept Small Business Units zatím není na českém trhu příliš rozšířený, i když jeho popularita roste. „Společnost CTP je jednou z mála, která se na tento segment trhu cíleně zaměřuje a dlouhodobě jej propaguje ve více lokalitách. Hlavní devízou pro nájemce je flexibilita jednotek, která umožňuje umístění rozličných typů společností a přesahuje více segmentů. Skladba nájemců je tak velmi pestrá, od maloobchodních prodejen až po drobnou výrobu. Poptávka se v poslední době také rekrutuje z oboru e-commerce a prostory slouží jako prodejna, výdejní místo, kanceláře a skladovací prostory. Pro mnoho společností jde o vítanou kombinaci a řešení všech firemních nemovitostních požadavků v rámci jednoho projektu, čímž se výrazně zvyšuje efektivita a produktivita takového provozu. Celý koncept tak přispívá k dlouhodobé udržitelnosti rozvoje mnohých nájemců, kteří mohou obvykle růst v rámci jedné lokality bez nutnosti relokace,“ potvrzuje trend Jiří Kristek, partner a vedoucí pronájmu průmyslových ploch a nákupních parků ve společnosti Cushman & Wakefield.

V rámci revitalizace bývalého průmyslového areálu Zetor, dnes již CTPark Brno Líšeň, vybudoval developer dvě budovy typu CTBox, které jsou určeny pro tyto specifické jednotky. Do každé budovy o rozloze přes 3500 metrů čtverečních se vejde až osm nájemních jednotek, každá s rozlohou od 400 metrů čtverečních. Nově CTP rozšířila portfolio CTBoxů také v rámci CTParku Hradec Králové, kde je k dispozici sedm těchto jednotek. Menší prostory nabízí developer již řadu let v různých lokalitách po celé republice. Zájem o CTBoxy je i v Brně, Ostravě a Plzni, kde jsou již dlouhodobě zavedené a jsou plně obsazené.

„V CTBoxech máme firmy z různých oborů, například prodejnu, sklad a zázemí pro montáže doplňků do automobilů, dále výrobce pracovních ochranných pomůcek, firmu na zpracování plastů nebo sklad strojů na zpracování druhotných surovin,“ říká Martina Kratochvíl, junior business developer CTP pro Českou republiku.

CTBoxy v sobě kombinují prostory pro skladování či lehkou výrobu, ale také pro showroom nebo retail. Zároveň však neomezují růst klienta. Jednotky se totiž dají snadno propojovat a přizpůsobovat přáním svých nájemců. Zatímco pronajmout si lze prostory již od 400 m2, jejich maximální velikost je omezena pouze velikostí budovy. Dvě takové budovy nově vybudoval developer v CTParku Brno Líšeň a již nyní má více než poloviční obsazenost.