„Vysoká aktivita developerů a rekordní výstavba je jednoznačně pozitivním znamením. Nejen, že ovlivňuje výši nájemného průmyslových a logistických nemovitostí, kdy již nyní pozorujeme mírný meziroční pokles, ale také míru neobsazenosti, která představuje meziroční nárůst. Důvěra trhu v novou výstavbu vytváří ideální podmínky pro příchod nových nájemců, i pro možný růst etablovaných firem,“ říká Jana Čožíková, associate industrial agency v Savills. Dodává, že se tak potvrzuje staré pravidlo „nabídka vytváří poptávku“ a dobrou zprávou je také kvalita nájemců napříč výrobním, maloobchodním i logistickým sektorem.

 

Nejvíce průmyslových ploch

Nejvíce průmyslových ploch bylo v červnu rozestavěno v Karlovarském kraji, a to téměř 336.000 metrů čtverečních. Důvodem je stavba nového logistického centra pro H&M o velikosti 233.700 metrů čtverečních a také výstavba distribučního centra pro Goodyear (60.600 metrů čtverečních), která vyrůstají v Panattoni Parku Cheb. Nájemní závazek, který podepsala společnost H&M, je zároveň největší nájemní transakcí v celé historii trhu pronájmů průmyslových hal v České republice.

TOP 5 největších předpronájmů v průmyslových prostorách od roku 2008 v Česku; zdroj: Savills

Výstavba průmyslových prostor v regionech

Plzeňsko má rozestavěno téměř 207.000 metrů čtverečních. V tomto regionu staví například společnost Arete halu pro firmu Duvenbeck o velikosti 31.000 metrů čtverečních v Rokycanech. V Plzeňském kraji byl také v červnu výrazný podíl spekulativní výstavby a byla zde volná přibližně polovina všech rozestavěných ploch o rozloze 102.000 metrů čtverečních.

V Jihomoravském kraji je rozestavěno 187.000 metrů čtverečních. Největší výrobní hala, která se nyní v tomto kraji staví je hala v CTParku Blučina, budovaná na míru pro společnost Inventec (52.600 metrů čtverečních).

Na Ústecku je rozestavěno 165.000 metrů čtverečních nájemních průmyslových ploch. Staví se tady prostory například pro společnost Fielmann v Garbe Parku Chomutov (29.600 metrů čtverečních) nebo pro Fiege v CTParku Žatec (18.500 metrů čtverečních). V červnu bylo v rámci probíhající výstavby volných 72.000 metrů čtverečních.

Praha a její nejbližší okolí měla v polovině letošního roku rozestavěno 137.000 metrů čtverečních a téměř všechna tato výstavba byla spekulativní. Většina rozestavěných prostor, konkrétně 111.000 metrů čtverečních, byla tedy stále volná a nabízena k pronájmu. Největší budovy na tomto dílčím trhu staví spekulativně CTP v Kozomíně u dálnice D8.

Historicky, a platí to i v současnosti, se nejméně stavěly skladové a výrobní prostory určené k pronájmu na Zlínsku, Vysočině, v Jižních Čechách, Pardubicku a Hradecku.