Areál cílí na certifikaci BREEAM v úrovni Excellent a plánuje instalovat fotovoltaickou elektrárnu na střechách hal. „Díky jejich obrovské ploše bychom mohli vyrábět ve špičce až 12 MWp elektřiny. Rádi bychom do areálu také dovedli železniční vlečku z blízkého koridoru tak, abychom budoucím nájemcům mohli nabídnout kvalitní a ekologickou dopravu,“ vysvětluje ředitelka strategie UDI Group Marcela Fialková.

Ve svém prvním nedávno dokončeném a otevřeném areálu u dálnice D1 nedaleko Ostředku se developer zaměřil mimo jiné na hospodaření s vodou. Dešťovou vodu zachytávanou na největší ze střech tam ve vlastní úpravně vod přečišťuje na kvalitu pitné vody. Zásobuje tak tři čtvrtiny areálu pitnou vodou z dešťovky, což umožní ušetřit až 8700 m3 pitné vody ročně. V logistickém centru Přehýšov u D5 chce dešťovou vodu využívat jako tzv. šedou vodu a opětovně ji rozvádět do hal, například na splachování toalet. Šetrný přístup k vodě se odráží i na řešení okolí areálu, kde vznikne několik retenčních nádrží a počítá se také s biokoridory na původně zregulovaných potocích v okolí.

Poloha areálu je zajímavá například pro logistiku e-shopů, ale i pro kamenný maloobchod, který logistické zázemí využívá a do budoucna ho bude potřebovat v ještě větší míře. „Roky byly obchody zvyklé, že mají velký sklad a mají tak po ruce zboží, které je klidně měsíc nebo dva ve skladu a doplní se, až je potřeba. To je ale strašně nákladné. V poslední době proto zažíváme velkou změnu. Cítíme obrovský tlak na externí skladovací prostory a schopnost doplnit zboží přesně v době, kdy ho obchod potřebuje,“ říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. Podle něho si navíc v poslední době část zákazníků zvykla, že zboží si v obchodě objedná, a to je jim doručeno přímo domů. Necestuje tedy přes prodejnu, což šetří nejen náklady, ale také emise CO2.

Z areálu je po páteřní dálnici dobře dostupné Německo. I z toho důvodu je tento průmyslový park atraktivní také pro výrobu. Developer proto zvýšil únosnost podlahy v první hale až na 7 tun na metr čtverečních a výšku na 12 m. Hala je tak připravena pro technologie a zařízení s vyšší hmotností, které by do ní mohl umístit případný zájemce z řad výrobců. Lokalita může být zajímavá například pro firmy, jež dodávají díly německým automobilkám.

 

„Stavbu dvou ze

„Stavbu dvou ze tří hal jsme zahájili tzv. spekulativně, tedy aniž bychom měli podepsanou smlouvu s konkrétním nájemcem. Firmy jsou v současné ekonomické situaci opatrné. Zájem je však velký, a tak věříme, že haly brzy pronajmeme. Aktuálně jednáme s několika zájemci. Výstavbou dopředu jdeme vstříc požadavkům firem, které se chtějí do nové haly nastěhovat v co nejkratším čase po podepsání kontraktu,“ konstatuje Marcela Fialková.

„Časová připravenost tohoto projektu, 12 m skladovací výšky a nadstandardní parametry moderní certifikované budovy spolu s flexibilitou UDI Group na sebe poutá pozornost nejednoho tendru pro logistické služby, které v rámci oddělení pronájmů nyní v Knight Frank vedeme,“ poznamenává Markéta Vrbasová, vedoucí oddělení pronájmů komerčních nemovitostí ve společnosti Knight Frank.

První hala logistického centra Přehýšov, která nabídne 50.000 m2 ploch, bude dokončena v letošním roce. Na základě požadavku konkrétního nájemce pak do něj firma vestaví na míru kancelářské, sociální zázemí a technologie. Další z hal má aktuálně skelet a skupina je připravena ve stavbě pokračovat okamžitě, podle požadavků konkrétního zákazníka. Od podpisu smlouvy tak může být hala B3, která nabídne 30.000 m2 ploch, dokončena do osmi až deseti měsíců. Ve stadiu přípravy je také stavba třetí haly B2, která bude nabízet stejně jako první hala 50 tisíc m2 ploch. Developer stavbu zahájí podle vývoje poptávky na trhu. Generálním dodavatelem stavby je společnost Syner.