STILL ukáže na veletrhu novou formu moderní dělby práce, která změní přepravní procesy ve skladech nebo ve výrobě. Návštěvníci se seznámí s procesy, které tímto nebo velmi podobným způsobem probíhají každý den téměř ve všech skladech nebo výrobních halách: vyzvednutí polotovarů ze skladu s vysokými regály, jejich přeprava k dalšímu zpracování, následný návrat do skladu s vysokými regály a konečné uskladnění hotových výrobků.

Všechny procesy, které byly v minulosti časově anebo pracovně velmi náročné, mohou být nyní díky optimalizovaným pracovním postupům mnohem hospodárnější a efektivnější.

„Této optimalizace procesů dosahujeme prostřednictvím nové formy dělby práce, ve které každý stroj přebírá přesně ty úkoly, pro které byl optimalizován,“ vysvětluje Torsten Wiecker, viceprezident pro řízení značky STILL EMEA. „Automatizovaný vertikální vozík ukládá nebo vybírá zboží ve skladu s vysokými regály a naše nové automatizované mobilní roboty se starají o horizontální přepravu. Díky svým velmi kompaktním rozměrům se s nimi ve skladu nebo na výrobní ploše mnohem lépe manipuluje, a proto se snadno dostanou téměř na jakékoli místo ve výrobě – až k pracovníkovi na výrobní lince.“

Nová řada vozíků ACH

Still uvedl v letos v lednu na trh nové vozíky AMR, a to ve třech verzích. Model ACH 06 s nosností 600 kilogramů a rozměry 956 × 730 × 240 milimetrů je vhodný zejména pro automatizovanou přepravu lehčího zboží. Dokáže vyzvednout nebo umístit zboží až do podjezdové výšky 270 milimetrů. Po naložení dosahuje tato malá verze rychlosti jízdy 1,5 m/s. Střední verze ACH 10 má rozměry 1182 × 832 × 260 mm a dokáže přepravovat s břemeny do hmotnosti 1000 kilogramů.

Pokud je třeba automaticky přepravovat ještě těžší náklad, lze zvolit variantu ACH 15. Rovněž tento nejvýkonnější ze tří modelů měří 1182 × 832 × 260 mm a je určen pro přepravu nákladu do 1500 kilogramů. Výška nakládání a vykládání ACH 10 i ACH 15 je 290 milimetrů. Při zatížení dosahují obě větší varianty rychlosti až 1,2 m/s. Dostupná nakládací plocha pro ACH 06 je 900 × 900 milimetrů. Ostatní dva modely mají nakládací plošinu o rozměrech 1200 × 1200 milimetrů.

Všechny tři modely jsou poháněny lithium-iontovou baterií. Tu lze velmi pohodlně nabíjet pomocí nabíjecí stanice, která je součástí systému. Vozíky se k ní podle potřeby přistaví automaticky.

Široké možnosti pro automatizaci

S těmito vlastnostmi jsou systémy Still AMR vhodným řešením pro automatizovanou horizontální přepravu zboží. Nejmodernější senzorová technologie umožňuje pohyb vozíků ACH ve skladu nezávisle, aktivně a bezpečně – dokonce i ve smíšeném provozu s lidmi a jinými průmyslovými vozíky. Vozíky přepravují na svých plošinách velké množství různých nosičů nákladu a lze je přizpůsobit širokému spektru překládacích míst. V závislosti na požadavcích pracuje AMR samostatně nebo prostřednictvím připojení k různým softwarovým systémům provozovatelů.

Při konstrukci vozíků AMR se myslelo i na ochranu životního prostředí. Například jejich výrazně nižší vlastní hmotnost v porovnání s klasickými automatizovanými skladovými řešeními citelně snižuje spotřebu energie. Rovněž mají velmi nízké pořizovací, provozní a údržbové náklady. Lze je tak úsporně integrovat do stávajících prostředí a systémů. V kombinaci s dobrou škálovatelností a vysokým bezpečnostním standardem nabízí řada ACH atraktivní vstup do automatizace mnoha odvětvím v oblasti zásobování díly pro výrobu, automobilového průmyslu, logistiky, zdravotnické výroby, výroby oděvů nebo elektroniky či e-commerce.