Výstavba haly byla zahájena letos 25. ledna na původním brownfieldu ČKD, který DRFG koupila v loňském roce. V projektu, kde se nachází největší distribuční centrum PPL v Česku a sklad Pilsner Urquell, společnost Heraeus Medevio nyní získala pozemek se stavebním povolením o rozloze 9640 metrů čtverečních. Vznikne zde dvoupodlažní budova, v níž na 4100 metrech čtverečních bude specializovaná výroba a 3000 metrů čtverečních bude určeno pro kanceláře a zázemí. Firma pro případnou budoucí expanzi zakoupila také sousední pozemek o rozloze 8000 metrů čtverečních, který zatím využije jako parkoviště.

Roman Řezníček, místopředseda představenstva a generální ředitel DRFG, komentuje: „Velmi mě těší, že se nám v krátké době po akvizici pozemků podařilo najít tak prestižní společnost, jako je Heraeus Medevio, pro niž můžeme do vlastnictví postavit budovu na míru. Je to významný krok pro rozvoj Hradce Králové, který můžeme podpořit i dalším stavebním projektem: náš areál DRFG Plotiště nabízí ještě jeden poslední pozemek s rozlohou 25.000 metrů čtverečních, kde lze do vlastnictví vybudovat objekt o velikosti 10.000 metrů čtverečních.“

Heraeus do nové budovy umístí výrobu dvou produktových řad ze svého portfolia: katetrů, jež dodává speciální zdravotní pomůcky pro kardiologii, kardiovaskulární endoskopii či neurochirurgii, a elektrod, jež se zčásti přesunuje do Česka ze zahraničí a zabývá se obráběním vzácných kovů pro výrobky pro řízení srdečního rytmu.

„Region Hradce Králové je v rámci Česka stabilně rostoucím centrem výroby zdravotnických pomůcek, které vytváří pracovní místa a přitahuje kvalitní zaměstnance. To z něj činí strategickou lokalitu pro expanzi,“ říká Ondřej Marek, ředitel závodu pro Heraeus Medevio v České republice.

„Jsme rádi, že naše dlouhodobá spolupráce s Heraeus Medevio na řešení jejich potřeby expanze přinesla ideální výsledek: objekt vybudovaný do vlastnictví v blízkosti jejich stávajících prostor,“ konstatuje Vít Zdráhal, vedoucí zastupování pronajímatelů a nájemců v industriálním týmu společnosti Cushman & Wakefield. A Lukáš Rumian, konzultant v témže industriálním týmu, doplňuje, že koncept build to own je na trhu unikátní, zvláště pak v regionu Hradce Králové, kde je nabídka pozemků a prostor i pro výstavbu k pronájmu omezená.