Tepelná čerpadla vzduch–voda jsou u stále oblíbenější při novostavbách i rekonstrukcích starších objektů. Podle firmy Panasonic se poptávka po nich v letech 2019 až 2022 na evropském trhu zdvojnásobila, a to na tři miliony prodaných kusů ročně.

Čtyřnásobný růst

„V tomto období vyrostl Panasonic v segmentu tepelných čerpadel čtyřikrát. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli rozšířit výrobní kapacity v plzeňském závodě. A proto také potřebujeme nové skladovací prostory, které jsme našli v nedalekých Nýřanech v rámci spolupráce s naším partnerem Panattoni,“ uvádí Hiroshi Komatsubara, managing director Panasonic Heating & Ventilation Air-Conditioning Czech.

„Panasonic je zásadním výrobcem a zaměstnavatelem na Plzeňsku už od roku 1996, kdy zde otevřel svou první výrobní halu. Tehdy šlo o první japonskou investici v České republice. Původní výroba se věnovala televizorům, dnes jsou tu však specialisté na kompletní výrobu tepelných čerpadel vzduch–voda. Vzhledem k tomu, že i my v rámci našich hal s těmito technologiemi pracujeme, abychom docílili snížení nákladů na energie a minimalizovali uhlíkovou stopu budov, bylo příznačné, že jsme pro Panasonic byli jasnou volbou,“ říká Pavel Sovička, generální ředitel Panattoni pro Česko a Slovensko.

Fotovoltaika na střeše

Na budově jsou instalovány solární panely, které se potenciálně mohou rozšířit na celou plochu střechy. U haly je i hmyzí hotel a infrastruktura pro cyklodopravu včetně cyklopruhů a zastřešených stojanů. I díky tomu budova podle Panattoni aspiruje získání certifikace podle BREEAM New Construction ve stupni Excellent.

Celý projekt společnosti Panattoni znovuoživil nevyužívaný brownfield s průmyslovou tradicí. Developer o něm dále uvádí: „V blízkosti zájmové lokality se historicky nacházel důl na černé uhlí Krimich I. Těžilo se zde v letech 1867 až 1935, kdy byla těžba přenesena na nově otevřený důl Krimich II v Tlučné. Starý důl sloužil pouze k čerpání vody a zásoboval vodou i město Nýřany a osadu Pankrác. Původně důl patřil těžaři JUDr. Pankrácovi, od něj jej převzaly Škodovy závody v Plzni. Ve dvacátých letech 20. století zde plzeňská Škodovka postavila tepelnou elektrárnu, která zásobovala plzeňskou Škodovku, město Nýřany, ale i muniční továrnu a důl Ziegler. Objekty bývalé šachty a elektrárny byly od roku 1971 postupně přebudovávány na potravinářský závod Likona Nýřany.“