Rychlé životní tempo a neustálá potřeba růstu si žádají nové a dobře dostupné prostory pro podnikání, distribuci potravin nebo realizaci vývoje a výroby. „Citylogistika je rozhodně trend, který seriózně sledujeme. V Praze se pro tyto potřeby skvěle hodí park v Horních Počernicích, který je jedním z největších ve střední Evropě. Dá se proto očekávat, že park projde v následujících letech ještě dalším vývojem, kdy pro některé typy nájemců bude vhodnější využívat lokality dál od centra města a nahradí je technologické společnosti zaměřené na přepravu zboží z e-commerce platforem nebo samotné výdejny e-shopů,“ říká šéf pronájmů v P3 Jan Andrus.

 

Ještě víc do středu města se developer dostal v Ostravě v rámci nově připravovaného P3 Ostrava Central.  V těsné blízkosti Dolní oblasti Vítkovice, která je dnes už kultovní technickou památkou, získal 44ha pozemek. Proměnou brownfieldu vytvoří moderní obchodně-průmyslovou čtvrť, kde se prolnou světy městské logistiky, obchodu, výroby a vývoje.

Skládku železné rudy nahradí univerzální moderní haly

Řada měst s bohatou strojírenskou nebo průmyslovou tradicí má ve svém katastru specifické pozemky, tzv. brownfieldy, kde před lety probíhala intenzivní průmyslová činnost. Developeři se snaží navázat na jejich historii a pokračovat v jejich průmyslovém využití.

Právě tak se společnost P3 Logistic Parks rozhodla naložit s areálem někdejší surovinové skládky v ostravských Vítkovicích. „Je to skvělá lokalita uvnitř města, kde by se volná plocha jinak hledala jen stěží. Bude to první park v našem portfoliu, do kterého se dá dojet tramvají,“ říká s úsměvem šéf developmentu české P3 Aleš Zacha.

Na nově budovanou vnitřní infrastrukturu již navazuje výstavba prvních tří hal. Jedna bude mít téměř 30.000 metrů čtverečních, další dvě jsou řádově menší. Dokončeny  budou během letních prázdnin. Celkem vznikne v P3 Ostrava Central šestnáct hal s pronajímatelnou plochou přes 156 tisíc metrů čtverečních.

Strojírenství na dosah německého trhu

Ostrava však není jediné průmyslové centrum, kam se v posledních letech obrací pozornost výrobních podniků nebo průmyslových developerů. Dobrým příkladem je Plzeňsko, které má mj. výhodu dobrého napojení na dálniční síť ve směru do Německa. Právě tam vzniká park P3 Plzeň Myslinka, který se nachází ve stejnojmenné obci asi 12 kilometrů od centra Plzně a 4 km od sjezdu z dálnice D5. K dispozici tam budou jednotky od 3000 metrů čtverečních do 30.000 metrů čtverečních v celkem pěti budovách o celkové pronajímatelné ploše téměř 65.000 metrů čtverečních, které mohou být začátkem příštího roku připraveny k nastěhování. Všechny nově budované haly P3 se navíc mohou pyšnit garantovanou ekologickou certifikací BREEAM Excellent.