Nejdražší skladové prostory na světě jsou v Londýně, kde prvotřídní prostory stojí 35 dolarů za stopu čtvereční (částka zahrnuje nájemné, servisní poplatky a daně). V žebříčku následuje Hongkong (26 dolarů za stopu čtvereční) a Tokio (22 dolarů za stopu čtvereční).

V rámci svého výzkumného programu Impacts firma Savills uvádí, že omezená nabídka volných pozemků v těchto městech, kde průmysl a logistika konkuruje dalším realitním sektorům a zároveň se tyto oblasti potýkají s nedostatkem volných prostor, drží míru neobsazenosti průmyslových nemovitostí pod úrovní 3 %. Například v Dubaji vedla silná poptávka a nedostatek skladových prostor třídy A k meziročnímu nárůstu nákladů na skladové prostory o 7,7 % na 19 dolarů za čtvereční stopu, což Dubaj řadí ve světovém měřítku na čtvrté místo. Ve Spojených státech jsou sice náklady na skladování obecně nižší, ale za posledních 12 měsíců zaznamenaly jedny z největších poměrných nárůstů: na sedmi hlavních průmyslových trzích vzrostly v průměru o 20,1 %. V Evropě pro srovnání vzrostly v průměru o 6,7 %.

Meziroční nárůst nákladů na skladování v Praze o 35,8 % se celosvětovému trendu naprosto vymyká. Toto navýšení je důsledkem mimořádně nízké míry neobsazenosti, která se stále pohybuje kolem historického minima (celostátní míra neobsazenosti klesla z 1,8 % v prvním čtvrtletí 2022 zpět na 1,4 % ve druhém čtvrtletí 2022). Zvýšení nájemného je také ovlivněno faktem, že se Praha stala „nearshoringovým“ centrem pro mnoho evropských společností.

Savills dále informuje, že pokud jde o prostory, rostoucí náklady na skladování představují pouze jednu složku, ke které nájemci při rozhodování přihlíží: náklady na pracovní sílu se v uplynulém roce celosvětově zvýšily v průměru o 6 % a náklady na elektřinu a naftu o 39,4 %.

Chris LaRue, vedoucí oddělení pronájmu průmyslových nemovitostí ve společnosti Savills ČR a SR, situaci na trhu komentuje: „V některých kruzích je Praha díky své krásné architektuře označována za Paříž východu. Nyní je Praha přirovnávána k Paříži ještě z jednoho důvodu. Náklady na pronájem skladových prostor zde dosáhly v posledním roce téměř stejné úrovně jako v Paříži.“ Výrazné zvýšení nájemného za skladové prostory v hlavním městě ČR je podle něj způsobeno především dlouhodobější omezenou nabídkou volných skladových prostor a neutuchající poptávkou. Větší nárůst než Praha zaznamenalo od loňského do letošního června pouze Los Angeles.