„Pro získání všech potřebných povolení v co nejkratším možném čase jsme v minulých letech dělali maximum a stejně tak oceňujeme opravdu intenzivní úsilí a korektní přístup všech dotčených stran. Vítáme proto, že je již vše připraveno tento projekt dokončit a věříme, že vznik moderního, sofistikovaného areálu bude přínosem pro celou lokalitu, a to i z hlediska vzniku nových pracovních míst,“ komentoval posun v dostavbě parku David Chládek, ředitel CTP pro Českou republiku.

Další krok k dokončení průmyslového parku vítají také zástupci města Hradec Králové. „Velmi vítám pozitivní posun v záležitosti hal CTP, které budou dostavěny v Hradci Králové. Tento problém jsme zdědili po minulém vedení města, které odmítalo s firmou CTP nadále jednat. Naštěstí se po intenzivním jednání se zastupitelskými kluby podařilo části nového vedení města společně s několika opozičními zastupiteli prosadit realistické řešení, tedy umožnit firmě CTP pokračovat v jejím záměru,“ řekl primátor města Hradec Králové Alexandr Hrabálek a dodal: „Pro naše město to znamená, že dojde k přeměně neestetického staveniště na moderní industriální park a zároveň se zvýší nabídka pracovních míst pro obyvatele Hradce Králové a okolí. Přínosné to jistě bude i pro podnikatele.“

CTP projekt začalo stavět na podzim roku 2014, následně byla jeho realizace kvůli sporu s úřady na pět let pozastavena. Po vzájemné dohodě se zástupci města Hradec Králové, že dojde k dokončení stavby, ale pozbyla platnost některá povolení, která bylo třeba znovu obnovit. Podle CTP je kondice obou objektů i po zhruba šesti letech v dobrém stavu.

„Se stavbou začneme prakticky ihned. U první haly nás čekají skutečně jen drobné opravy a dokončení izolace, v druhém případě mluvíme vlastně spíše o rozestavěném skeletu. Takže už se těšíme, až tato smutně vyhlížející torza proměníme v úplně nový a upravený areál, pro nás již typicky obohacený o spoustu zeleně, cyklostezky a další prvky podporující udržitelný příštup k okolí,“ popsal Chládek s tím, že součástí dostavby bude zároveň i realizace světelné křižovatky.

Úspěšné hospodaření CTP

Developer CTP, jehož akcie se obchodují na Amsterodamské burze Euronext, hlásí podobně jako v předcházejících pololetích silný růst. Společnost očekává, že do konce roku 2021 dojde ke kompresi výnosů celého portfolia a valuace výnosového portfolia bude pozitivně ovlivněna. CTP v tomto roce dosáhne 7,7 milionů metrů čtverečních hrubé pronajímatelné plochy.

Externí odhadce společnosti Cushman & Wakefield v rámci ocenění pro třetí čtvrtletí roku 2021 aktualizoval valuace výnosových aktiv ve výstavbě CTP, která tak na konci letošního roku předpokládá pozitivní přecenění. Valuace indikují významnou kompresi výnosů ve srovnání s odhadem nájemního výnosu na úrovni 6,8 procenta ke konci roku 2020. CTP očekává pokles nájemního výnosu minimálně o 50 bazických bodů.

„Ve třetím čtvrtletí se v našem portfoliu jasně projevil rostoucí objem transakcí a s ním spojená zrychlující se komprese výnosů z nemovitostí pro logistiku a lehký průmysl na trzích střední a východní Evropy. Tento širší tržní trend bude mít významný pozitivní vliv na naše valuace,“ komentoval Richard Wilkinson, zástupce generálního ředitele a finanční ředitel skupiny CTP.

CTP vstupuje do Německa

Developer CTP tento týden oznámil také záměr koupit německého majitele průmyslových nemovitostí Deutsche Industrie REIT-AG (DIR). Hodnota transakce se bude pohybovat kolem 800 milionů EUR (v přepočtu více než 20 miliard korun) a portfolio CTP rozšíří o 1,6 milionu metrů čtverečních pronajímatelných ploch na 3,9 milionech metrech čtverečních pozemků. Dohodu ještě musí schválit akcionáři DIR, nicméně v současnosti se jich k transakci zavázalo již více než 50 procent.

„Tato námi navrhovaná akvizice dokládá, jak rychle CTP naplňuje celoevropskou strategii aktivního růstu, kterou jsme nastínili během našeho IPO začátkem tohoto roku. Díky této transakci využijeme zkušenosti DIR s nákupy průmyslových a logistických nemovitostí po celém Německu a spojíme je s našimi osvědčenými schopnostmi v oblasti developmentu,“ komentoval vstup na německý trh Remon Vos, zakladatel a generální ředitel CTP.

Portfolio DIR se skládá z 89 nemovitostí umístěných v ekonomicky silných zónách Německa, konkrétně ve 12 z celkových 16 německých spolkových zemí včetně například Porýní-Porúří, Mnichova-Stuttgartu, Hannoveru Berlína či severních přístavních oblastí. Prostory tamní společnosti si nyní pronajímá celkem 665 nájemců – mezi nimi například logistická společnost DHL, výrobce pneumatik Brigestone a další.