Nejmodernější technologie ve skladech

V provozech Continentalu v Brandýse nad Labem jsou již nyní (respektive od roku 2019) využívány například automaticky řízené vozíky pro převoz materiálu mezi hlavním skladem a supermarketem SMT materiálu (SMT, česky povrchová montáž, je postup, kdy se elektronické součástky pájením osazují přímo na povrch plošného spoje).

V plánu je nejen další rozšíření nasazení AGV vozíků, ale například během jednoho roku implementace unikátního robotického skladu norské společnosti AutoStore, který má mít kapacitu až 16 tisíc boxů. Při vyskladňování zboží bude nasazeno unikátní cobotické/robotické řešení manipulace s krabicemi.

Dalšími technologiemi, které se v Continentalu objeví v horizontu jednoho roku až dvou let, jsou například speciální softwarový nástroj pro rezervaci a plánování nakládkových a vykládkových oken, nebo automatická skenovací brána pro materiál na paletách.

Zázemí pro zaměstnance

Projekty nových budov navazují na rozsáhlé rozšiřování zázemí a výrobních kapacit z loňského roku, kdy Continental zvětšil své prostory o celkových 9400 metrů čtverečních. S tím souvisí i nárůst počtu zaměstnanců, kterých za rok 2020 přibylo asi sedmdesát. Další desítky plánuje firma přijmout letos, hledá zejména ty s elektrotechnickým vzděláním a další technické pozice. Nyní zaměstnává zhruba dva a půl tisíce lidí.

„Multifunkční administrativní budova po svém dokončení výrazně podpoří naší dlouhodobou vizi spočívající ve zvyšování spokojenosti našich zákazníků, obchodních partnerů a zaměstnanců. Nová výrobní hala pak představuje klíčový prvek strategie našeho závodu vedoucí k dosažení ideálního výrobního a logistického uspořádání pro výrobu komplexních a vysoce sofistikovaných displejových aplikací,“ říká ředitel závodu Tomáš Vondrák.

Obě nové budovy začaly vznikat ve stávajícím hlavním areálu. Hala pro výrobu displejů (o ploše 700 metrů čtverečních) doplní halu dokončenou v loňském roce. Dohromady tím vznikne 1840 metrů čtverečních čistých výrobních prostor potřebných pro výrobu displejů. Continental v Brandýse využívá speciální technologie optical bonding a hybrid bonding, které zlepšují čitelnost displejů na přímém slunci. V nových prostorách se budou vyrábět displeje s úhlopříčkou až 12 palců, i proto se požadavky na výrobní plochy s velmi vysokou čistotou rozšiřují.

Nová administrativní budova vznikne na pilotech nad současným parkovištěm, aby bylo zachováno co nejvíce parkovacích míst. Přízemí o rozloze 940 metrů čtverečních a patro o 2400 metrů čtverečních budou plnit řadu funkcí. Vedle kanceláří tu zaměstnancům bude sloužit například fitness centrum, dětský koutek, ordinace lékaře, školicí středisko nebo velká kantýna s vlastní kuchyní. Budova se také stane novou vstupní zónou do celého areálu.

„Velmi nás těší, že můžeme se společností Continental nejen pokračovat v naší letité spolupráci, ale dokonce ji i rozšiřovat,“ říká Róbert Dikan, Asset Manager ve společnosti CPI Property Group, která areál vlastní a spravuje.