“Každý, kdo ho viděl, nám říká: Nechte nám tam ten bordel, nemalujte to na bílo, nedělejte to hezké, my potřebujeme realitu,“ odhaluje Šantora pozadí jedné z novinek, na kterou se mohou těšit nadšenci robotiky.

Technologické centrum, které se staví v areálu bývalého pivovaru Světovar na Slovanech, je určené pro mladé podnikatele a začínající firmy, které se zaměřují na robotiku, umělou inteligenci, virtuální realitu či drony. Poslední zmiňované mají v Plzni dlouholetou tradici. Celý projekt tak navazuje na úspěšné Centrum Dronet, které je spojeno s aktivitami souvisejícími s bezpilotním létáním.

Dronet se nachází v plzeňské kreativní zóně DEPO2015. Ze studentských nápadů a projektů v něm vznikají nové firmy, a je proto vyhledávaným místem studentů technických oborů středních škol a fakult Západočeské univerzity (ZČU). “Přínosem pro naše studenty je především sama existence takového projektu, týkajícího se atraktivní, úzce zaměřené oblasti, která se dynamicky rozvíjí. Zároveň to je příležitost pro nastartování zajímavé kariéry již během studia,“ zhodnocuje děkan Fakulty aplikovaných věd ZČU Miloš Železný.

Cílem je udržení talentů v regionu

V Plzni již řadu let vzniká ekosystém rozvoje talentů a inspirace k podnikání, ve kterém se děti od útlého věku vedou k technologiím. “Zjistili jsme, že si umíme vychovávat šikovné technicky orientované lidi s velkými dovednostmi. Také jsme ale pochopili, že je potřebujeme udržet v regionu,“ vysvětluje Šantora jeden z impulzů pro vznik TechToweru. “Realita Plzně je, že mladí lidé, kteří tu založí startup, skončí v Praze a my tady v Plzni přijdeme o budoucí firmu se skvělými technologiemi a potenciálem k růstu,“ přidává Šantora důvod, proč by technologický park měl sloužit jako místo, kde se komunita zahrnující inovátory, startupy a vývojáře, protne s investorskou částí.

Cílem projektu je vytvořit prostor, ve kterém získají vybrané inovační společnosti komplexní služby a místo ke svému rozvoji. “Město má vytvořený mechanismus pomoci při zrodu firmy. Umíme startupům pomoci finančně, ale i například s právními záležitostmi,“ říká Šantora. Plzni se již hlásí firmy, které by chtěly v prostorách bývalého pivovaru sídlit.

 

Zdroj:// Hospodářské noviny