Dceřiná společnost Shape Corp. Czech Republic, s.r.o., zahájila svou činnost v Plzeňském kraji na začátku roku 2011. Zaměřuje se na pokročilý vývoj a výrobu systémů se zaměřením na snižování hmotnosti automobilů, jako jsou deformační zóny nebo konstrukční prvky karoserií, a stabilně rozšiřuje svou zákaznickou základnu i sortiment výrobků. Nový závod v Nýřanech konsoliduje provozy ze čtyř různých pracovišť pod jednu střechu. Zefektivňuje tak výrobní postupy i interní logistiku a zároveň nabízí prostor pro budoucí expanzi. Jádrem výrobních operací i nadále zůstává unikátní proces roll forming, při kterém vznikají profily z vysokopevnostní oceli, dále sekundární tváření profilů, až po svařování do finálních sestav, které míří do automobilek po celé Evropě. Hala je vybavena nejnovějšími technologiemi a špičkovým strojním zařízením, umožňuje tak společnosti Shape Corp. poskytovat multimateriálová řešení a vysoce kvalitní výrobky odběratelům po celé Evropě.

Komplex disponuje vlastní jídelnou, fitness centrem, venkovní relaxační zónou nebo pokročilým systémem filtrace vzduchu TCL pro zajištění kvality vnitřního ovzduší.

„Chceme být vzorem udržitelné globální společnosti a snižovat svou ekologickou stopu. Proto přinášíme své odborné znalosti do vývoje automobilového průmyslu k čistší elektrifikované budoucnosti. Nový závod pak bude nastavovat nový standard v oblasti automatizace – od optimalizace toku materiálu přes autonomně řízené vozíky až po nejmodernější svařovací technologie. Všechna tato řešení zvýší bezpečnost a efektivitu naší práce. Certifikace BREEAM New Construction je pak klíčová pro dosažení našeho cíle v oblasti udržitelnosti, kterým je uhlíková neutralita do roku 2035,“ říká Stephanie Ducroux-Bernache, výkonná ředitelka evropské divize Shape Corp.

Moderní hala totiž splňuje nejpřísnější požadavky v rámci mezinárodní ekologické certifikace BREEAM New Construction a aspiruje na nejvyšší hodnocení – stupeň Outstanding. Na budově jsou nainstalovány fotovoltaické panely, ke splachování se využívá dešťová voda. V okolí je zázemí pro cyklisty, krytá stání pro kola nebo hmyzí hotel.

„Region Plzeňska je díky své bohaté industriální tradici, skvělé dopravní infrastruktuře, přítomnosti univerzity a geografické blízkosti Německa ideálním místem pro průmyslovou výrobu a logistiku. Potenciál lokality je stále velký, což dokazuje přítomnost špičkových výrobních firem, jako je Shape Corp. Jsem ráda, že můžeme v regionu stavět výrobní haly s přidanou hodnotou a pomáhat tak naplňovat Strategii Plzeňského kraje 2022+,“ říká Klára Sobotková, Regional Development Director, Panattoni.

Panattoni Park Pilsen West II_Shape_2

Původní brownfield, na kterém Panattoni Park Pilsen West II stojí, má bohatou průmyslovou historii. V blízkosti lokality se dříve nacházel důl na černé uhlí Krimich I. Těžilo se zde v letech 1867 až 1935, kdy byla těžba přenesena na nově otevřený důl Krimich II v Tlučné. Starý důl pak sloužil k čerpání vody a zásoboval vodou i město Nýřany a osadu Pankrác. Původně důl patřil těžaři JUDr. Pankrácovi, od něj jej převzaly Škodovy závody v Plzni. Ve dvacátých letech 20. století zde plzeňská Škodovka postavila tepelnou elektrárnu, která zásobovala elektřinou plzeňskou Škodovku, město Nýřany, ale i muniční továrnu a důl Ziegler. Objekty bývalé šachty a elektrárny byly od roku 1971 postupně přebudovávány na potravinářský závod Likona Nýřany, který fungoval do 90. let minulého století.

„Jsem velmi rád, že území bývalého brownfieldu opět ožívá průmyslovou výrobou, protože takové využití lokality dává největší smysl. Těším se tak na další spolupráci se společností Shape Corp., kterou v Plzeňském kraji provází velmi dobrá pověst,“ říká Zdeněk Zeman, místostarosta města Nýřany„Shape Corp. je globální společnost, jaké v Plzeňském kraji vítáme raději než klasické montovny. V provozu Shape Corp. totiž najde uplatnění celá řada profesí, včetně vysoce kvalifikovaných. Jedná se tak opravdu o průmysl s přidanou hodnotou,“ doplňuje Pavel Karpíšek, senátor a první místopředseda představenstva Hospodářské komory v Plzeňském kraji.

Nýřany leží přímo u exitu 93 dálnice D5. Nabízejí tak vynikající dopravní spojení s Německem i Českou republikou prostřednictvím dálnice D5 a sítí německých dálnic A6/A93/A9 do Norimberku, Řezna a Mnichova. Obec je napojena i na železniční síť, autobusová zastávka se nachází přímo u areálu.