Rohlik.cz pořídil tolik robotů, protože mu jde o maximální rychlost zaskladnění i vyskladnění zboží. To dokládají také další čísla – 50 portů pro vkládání nebo vychystávání či průměrný počet 30.000 kusů vychystaného zboží za hodinu. Zásadní zajímavostí chrášťanské instalace je rozdělení na suchý a chlazený sklad (nyní 7000 beden), v případě „chlaďáku“ jde o první instalaci AutoStore v Evropě.

AutoStore v Rohlíku skladuje jedenáct vrstev na sobě, každý box může být ještě rozdělen inzertem na čtyři prostory. Logika zaskladnění se řídí především ABC analýzou, dále principem FEFO, počítat se musí také s minimálně 30 % lhůtou exspirace. V jedné bedně může být zboží o celkové hmotnosti až 35 kilogramů. Robotická jednotka dosahuje rychlosti až 70 km/h, „testy“ s číší vína vloženou do boxu prý ukázaly, že při akceleraci i deceleraci se obsah nevylije.

Nové distribuční centrum v Chrášťanech je třetím skladem Rohlik.cz v Praze a čtvrtým v ČR. „V manuálních skladech se nám podařilo zvýšit produktivitu o 40 procent, ale výš už to nejde. S automatem přidáme 30, ale možná až 50 procent,“ říká Olin Novák, generální ředitel Rohlik.cz. A dodává, že díky zefektivnění procesů ve skladech včetně toho chrášťanského se firmě daří doručit nákup ve vybraných lokalitách za 60 minut.

Nyní sklad expeduje přibližně 2000 objednávek denně, plné využití kapacity umožňuje vyexpedovat 10.000 až 14.000 objednávek. Jako další investici zvažují instalaci robotických ramen, která by ukládala zboží v jednotlivých branách.

Celý sklad v Chrášťanech má plochu 14.000 metrů čtverečních a sídlí v logistickém areálu průmyslového developera Prologis. Hala má světlou výšku jen 10,5 m kvůli nedalekému letišti. Ze stejného důvodu je vnější plášť budovy opatřen speciálním žebrováním, které zamezuje odrazům rádiových vln. Provoz online supermarketu vyžadoval také instalaci 20 menších „dodávkových“ vrat, která jsou zastřešena.

Většinu příhradových i dalších typů regálů dodala společnost Stow Group. Manipulační technika je od společnosti Toyota Material Handling CZ.