Celá pobočka FVL společnosti Gefco v Kolíně je osvětlena novou, vysoce účinnou LED technologií. Investice proběhla ve dvou etapách, a to jak v exteriérech, tak i v interiérech pobočky. Nových světel se dočkal yard (parkovací plocha pro skladování 10 tisíc nových vozů), obě moderní haly, v nichž firma realizuje postprodukční úpravy nových vozů i remarketing ojetých aut, dále pak prostory mycí linky i administrativní prostory firmy.

Investice přinesla hned v roce 2019 úsporu bezmála 94 tisíc eur. Spotřeba energie na osvětlení přitom klesla o více než 78 %. „K úspoře velkou měrou přispělo osvětlení yardu, tedy rozlehlé venkovní skladovací plochy pro nové i ojeté vozy. Tu dnes osvětluje deset 1008 W a sto dvacet dva 297 W LED světel s možností smart ztlumení až o 40 % v noci,“ popisuje Miloš Mrázek, ředitel divize FVL (Finished Vehicles Logistics) společnosti GEFCO pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko. Koeficient svítivosti přitom díky moderní technologii stoupl z původních 0,4 LUX na 5 LUX v místech mezi světelnými sloupci a průměrná svítivost na yardu se pohybuje okolo 20 LUX. „Je třeba brát v úvahu fakt, že na otevřené ploše skladujeme vozy, tedy zboží vysoké hodnoty a to musí být 24 hodin denně, 7 dní v týdnu v bezpečí a plně pod kontrolou,“ dodává Miloš Mrázek.

Investice jako součást strategie udržitelnosti

Nové osvětlení není pro Gefco jen cestou k úspoře nákladů, je také součástí strategie udržitelnosti. Firma počítá s delší životností LED světel, díky výměně klasických zářivek též s eliminací potenciálního nebezpečného odpadu a stmívatelností LED světel Gefco přispěje také ke snížení světelného znečištění v okolí pobočky. S novou technologií došlo k výrazné minimalizaci uhlíkové stopy.

„Produkce CO2 je pro nás jedním z klíčových sledovaných ukazatelů a v Kolíně jsme ji během 24 měsíců díky investici do osvětlení dostali z v původních 533 tisíc kilogramů CO2 na 113 tisíc kilogramů. To je mimochodem ekvivalent 161 zpátečních letů mezi Prahou a New Yorkem,“ vyčísluje Miloš Mrázek okamžitý ekologický efekt nebývalých rozměrů. Investor počítá s tříletou návratností investice a již dnes plánuje další modernizaci pobočky v podobě vybudování zastřešení yardu s osazením solárními panely. Udržitelnost je zkrátka pevně ukotvena v DNA logistické společnosti Gefco.