Obchod se týká jedenácti skladových a průmyslových parků v Česku a na Slovensku. Kromě slovenského mezinárodního skladu C&A jsou prodány nemovitosti například v Lovosicích, Písku, Uherském Hradišti nebo ve Vyškově. Celkem je to přes 125 tisíc metrů čtverečních nájemních ploch. Součástí obchodu je i dalších 140 tisíc čtverečních metrů pozemků určených k další výstavbě. 

„Transakcí jsme upevnili pozici fondu ve střední Evropě, konkrétně na rozvíjejících se trzích České a Slovenské republiky, od nichž se očekává, že budou těžit z další integrace se sousedními západoevropskými ekonomikami,“ uvedl Simon Garing, generální ředitel společnosti Cromwell European Real Estate, která kupující fond spravuje. 

„Naší strategií je budovat dlouhodobě úspěšné fondy zaměřené na investice do industriálních nemovitostí ve střední Evropě. K žádným investicím ani divesticím se ale do doby uzavření příslušné transakce nevyjadřujeme,“ reagoval spoluzakladatel Arete Lubor Svoboda. 

Těsně před propuknutím koronavirové pandemie měl k akvizici portfolia blízko americký fond CBRE Global Investors. Neočekávané dění ve světě ale transakci zhatilo. 

„Na začátku první vlny se vše zastavilo, ale průmyslové a skladové nemovitosti v zápětí dokázaly svou nepostradatelnou pozici v infrastruktuře a opět z toho vyšly vítězně,“ uvedl k transakci šéf poradenské společnosti 108 Agency Jakub Holec.

„Pandemie sice tuto transakci o půl roku zbrzdila, a navíc kvůli tomu od obchodu odstoupila i CBRE GI, ale vzápětí se ukázali další hráči, kteří pochopili tuto krizi jako příležitost,“ dodal.

Cena 113,2 milionu eur je podle kupujícího fondu pod nezávislým ohodnocením portfolia, které stanovilo cenu balíku nemovitostí na 115,6 milionu eur. Stejně tak dosažený roční výnos pro kupujícího 6,7 procenta je nad nejlepšími výnosy na trhu.

Například podle konzultantů z firmy JLL jsou aktuálně nejlepší výnosy u prémiových realit 5,5 procenta. Podobně jako například u dluhopisů znamená i v realitách nižší výnos nejen vyšší cenu kupovaného aktiva, ale i menší míru rizika.  

Přesto je podle specialisty na průmyslové nemovitosti transakce mezi Arete a australským fondem dobrým výsledkem. „Jedná se především o regionální portfolio v Česku a na Slovensku, kdy dosažený výnos potvrzuje náladu investorů investovat do tohoto typu nemovitostí,“ míní Holec ze 108 Agency. „Kvůli nedostatku příležitostí a hladu investorů se podařilo dosáhnout Arete velmi zajímavého exitu, řekl bych nadstandardnímu,“ dodal.

Česká skupina Arete vznikla v roce 2014. Jádrem investic fondů Arete jsou průmyslové nemovitosti. Aktuálně prodané portfolio je z druhé fondu Arete. Společnost letos otevřela také třetí fond chystající velké investice. 

Fond Cromwell European Real Estate spravuje portfolio 95 nemovitostí v hodnotě přes dvě miliardy eur. Reality se nacházejí v západní a střední Evropě. V České republice dosud nepůsobil.  

 

Zdroj:// E15