Proč jsou příjmy z pronájmu nemovitostí tak důležité?

Výkaz příjmů z pronájmu nemovitostí je univerzální dokument, který mohou používat kupující, prodejci, správci nemovitostí, investoři do nemovitostí, pronajímatelé a věřitelé. Ale je toho mnohem víc, než se na první pohled zdá.

Zatímco mnoho odborníků na nemovitosti se může zaměřit na PnL a rozvahu, příjmy z pronájmu nemovitosti můžou poskytnout překvapivé množství podrobností.

Kdo jej používá a za jakým účelem?

Výkaz příjmů z pronájmu nemovitostí poskytuje pronajímatelům rychlý přehled o jejich základně nájemců a souvisejících příjmech. Je to také důležitý dokument používaný v obchodních transakcích s nemovitostmi, protože mnoho investorů a bank požaduje výkazy příjmů z pronájmu nemovitostí v rámci procesu pečlivosti.
Výkaz příjmu z pronájmu nemovitostí může také poskytnout včasné varovné znamení správcům a vlastníkům nemovitostí, že s nájemcem může nastat problém. Nemovitost nebo jednotka by pak mohla být předem uvedena na trh k pronájmu dostatečně včas, aby se snížilo množství prostojů z důvodu neobsazenosti a oprav.

Rychlý pohled na výkaz příjmu z nájemného ukáže kupujícímu a prodejci, zda nemovitost generuje stabilní hrubý příjem z pronájmu. Srovnání nájemného na trhu se současnou částkou, kterou nájemce platí, umožňuje možnost zvýšit hodnotu aktiva jednoduše zvýšením plateb.

Při nákupu nemovitosti chce věřitel ve vaší žádosti o půjčku vidět řádné výkazy příjmů z pronájmu nemovitostí. Pronajímatelé také používají dokument o nájmu k průzkumu trhu porovnáním průměrného nájemného za své jednotky s těmi, které jsou aktuálně na trhu. Pokud je jejich nájemné nižší, mohou uvést ty, které mají končící pronájem, s vyššími tržními sazbami a zvýšit jejich příjem.

Realitní investoři používají nájemné k ověření aktuálního příjmu z pronájmu, hledání potenciálu pro růst v nájemní nemovitosti a předvídání problémů s budoucími peněžními toky. Potenciální kupující by si mohl všimnout, že většina zpráv o pronájmu na základě nájemného je za tržní ceny a vyprší v příštích několika měsících, což naznačuje, že příjem z pronájmu by mohl po získání nemovitosti k pronájmu výrazně poklesnout.

Jak ze svých dat o pronájmu dostat maximum?

Měřte, analyzujte, předpovídejte a reagujte

Assetti vám pomůže snadno měřit a předpovídat vaše příjmy z pronájmu. Můžete si prohlédnout a třídit své nemovitosti podle názvu, oblasti, data ukončení, měsíčního nájemného nebo úrovně nájmu (měsíční nebo roční nájemné/m2 nebo rozloha - ano, Assetti potvrzuje různé konvence!). Dále nabízíme filtrování a vyhledávání značek. To znamená, že můžete použít značky pro vyhledávání konkrétního druhu pronájmu nebo pronájmu. Pomocí filtrů můžete zobrazit pronájmy podle času ukončení pronájmu, stavu, typu nájemce, typu jednotky, doby pronájmu a typu nemovitosti. Posuvné filtry mohou také klasifikovat data podle pronajaté oblasti, měsíčního nájemného nebo výpovědní doby. To vše vám umožňuje prohlížet pouze data, která potřebujete pro své aktuální vyhodnocení.

Analyzujte neobsazenost a obsazenost

Pro investory je neobsazenost obvykle obávaným slovem. Chcete se zaměřit na minimalizaci neobsazenosti a získání co nejvyšší obsazenosti, aby nemovitosti generovaly maximální příjem. S našimi vizualizovanými KPI můžete v reálném čase snadno zjistit, které nemovitosti mají vysokou nebo nízkou obsazenost nebo neobsazenost.

unit metrics

Mějte kontrolu nad příjmy z pronájmu nemovitostí pomocí oznámení o pronájmu

Při správě nájemného v Assetti je zvláštní stav nájmu vyjádřen barevně označenými razítky. Patří mezi ně smlouva před pronajmutím, nevyřízený pronájem, který ještě nezačal, nebo dokončený pronájem, který již skončil. Můžete také aktivovat jedinečná upozornění, která vám připomínají vypršení platnosti pronájmu.

Reagujte na změny a zvyšte potenciál

Ať už se pro své zákazníky nebo nájemce rozhodnete pro jakoukoli akci, můžeme vám pomoci zviditelnit vliv na váš peněžní tok. Můžete například modelovat alternativní rozpočet pro daný rok na základě změněné situace. To vám dá odpovědi na palčivé otázky, které mají správci aktiv, investoři, pronajímatelé a banky: Jak ovlivní slevy na nájemném nebo pozastavené platby finance investic do nemovitostí?

Můžete však také provést demograficky specifickou analýzu a pomocí několika kroků zjistit, kdo jsou vaši nájemníci a jaké je celkové riziko z hlediska pronajaté oblasti, příjmu z pronájmu nebo geografických rizik. Pochopení vystavení riziku vám pomůže zachytit situaci „velkého obrazu“ pomocí klíčových ukazatelů výkonu společnosti Asseti.

 

Lease metrics rent roll

Analýza pronájmu a KPI

S Assetti můžete analyzovat svá data za určité období; jeden měsíc, čtvrtletí, rok nebo přizpůsobené množství času.
Nabízíme tři samostatné pohledy na naše KPI. Vaše data můžete vidět jako seznam, jako trendový graf nebo jako řídicí panel.

Pokud jde o to, jak ze svých dat o nájmu vytěžit maximum, Assetti vám nepomůže jen porozumět vašim datům. Také automatizujeme a vizualizujeme mnoho nezbytných denních metrik souvisejících se správou majetku.