Takzvaná VNA část skladu, s rozlohou téměř 38 000 metrů čtverečních, rostla na území hrušovského brownfieldu od letošního března.

„Výstavba spojená s největší nájemní transakcí na trhu průmyslových realit loňského roku běží podle stanoveného harmonogramu. Aktuálně jsme dokončili zastřešení nejrozlehlejší části skladu a finalizujeme designové prosklené prvky fasády. Průmyslové podlahy a většina podstropních instalací jsou v této části objektu rovněž téměř dokončeny. To stejné čeká i další dvě části budovy, tedy plně automatizovanou High Bay a pětipatrový mezanin zvaný Pick Tower. Do konce října dosáhneme prvního velkého milníku, kdy bude celý sklad o šedesáti tisících metrech čtverečních vodotěsný a začne další důležitá fáze stavby, a to vybavení technologiemi,” říká Martin Budina, projektový ředitel českého developera Contera, který má pod taktovkou výstavbu celého nového logistického areálu v Hrušově.

Právě největší VNA část, kde bude probíhat manuální provoz, bude fungovat už od ledna příštího roku. Sportisimo v ní zaměstná hned od startu kolem 80 pracovníků z oblasti skladování, obsluhy manipulační techniky, logistického dispečinku nebo údržby. V průběhu roku 2022 se počet zaměstnanců vyšplhá na čtyři stovky, a nakonec, i přes téměř plnou automatizaci, zaměstná nová logistická centrála na 700 lidí. Těm slibuje sportovní řetězec nadstandardní pracovní podmínky.

„Netypicky bude část haly, kde se bude nacházet pětipodlažní mezanin, prosklená, a zároveň klimatizovaná. Což výrazně zvyšuje komfort pro zaměstnance. Kvůli nákladnosti provozu je to u podobných objektů docela ojedinělé. Ale nám se podařilo najít vhodný kompromis, takže je pořád důležitým synonymem nového skladu také udržitelnost,” vysvětluje k prostředí, kde bude v budoucnu pracovat sedm stovek lidí, Aliaksei Siparau, ředitel logistiky ve Sportisimu.

Zaměstnanci získají pohodlí i v podobě moderní dotované jídelny, která vizuálně napodobí sportovní vzhled administrativní centrály Sportisimo v Praze. Zkrášlí ji tedy například podlaha s vykreslenou běžeckou dráhou. V rámci podpory regionu se o stravování v ní postará lokální firma Unibest. „Kromě klasického závodního stravování formou obědů chceme týmům nabídnout také různé možnosti dalšího občerstvení, se zaměřením na zdravou výživu. Takže budou mít širokou nabídku čerstvého ovoce a zeleniny nebo třeba salátů a vegetariánských alternativ. Ani to není pro obdobné prostory úplně typické,” doplňuje Josef Kaplan, ředitel Unibestu.

Stejně atraktivní a sport evokující chce udělat sportovní jednička například šatny. A komfort slibuje i díky technologiím. V prostoru High Bay nebudou téměř žádní zaměstnanci, ale primárně robotizované zakladače řízené moderním softwarem. Ty zajistí, že zaměstnanci nemusí cestovat po skladu za zbožím, ale zboží dorazí přímo za nimi. Z vychystávací pětipatrové věže pak navíc povede celým skladem zhruba 6 kilometrů přepravníků. K dispozici bude skladníkům také flotila čítající na 30 vozíků.

Hala pro Sportisimo bude největším objektem v připravovaném Contera Parku Ostrava D1, který vyroste do roku 2023. Park vzniká náročnou a nákladnou revitalizací brownfieldu v Hrušově, s kterým si dlouhé roky město Ostrava nevědělo rady. V moderním a technologicky vyspělém průmyslovém parku s perfektní dopravní dostupností využije skladových prostor třeba i společnost AT Computers nebo Plzeňský Prazdroj.