Moderní městský logistický areál, který staví společnost Logport Development, se skládá z 11 samostatných jednotek. Komerční zóna bude podle developerské firmy skutečně multifunkční, protože kombinuje prostory pro logistiku a lehkou výrobu, kanceláře a prodejny. Sedm jednotek – nazvaných LogSpace – bude připraveno pro distribuci, skladování a lehkou výrobu; zbývající čtyři jednotky – tzv. LogBoxy – budou flexibilní kombinací menších skladů, kanceláří a prodejen, resp. maloobchodních prostor.

Areál je připravován jako co nejvíce udržitelný a po dokončení získá hodnocení BREEAM In-use Excellent a BREEAM New Construction Very Good. Klíčovým aspektem je jeho energetická účinnost a maximální využití alternativních zdrojů energie. Mezi atributy udržitelnosti patří rozsáhlé využití solárních panelů, zelené fasády, zadržování dešťové vody a využívání tzv. „šedé vody“.

Uvedený logistický park bude sloužit nejen jako distribuční kanál poslední míle, kam do 30 minut dojede přibližně 1,3 milionu obyvatel, ale také jako hlavní vnitrostátní distribuční centrum využívající hlavní české silniční a železniční trasy.

Henry Grant, ředitel pro správu fondů společnosti Invesco Real Estate, říká: „Přetrvávající tlak na globální dodavatelské řetězce, další předpokládané rozšíření elektronického obchodování a nerovnováha nabídky a poptávky po nově budovaných logistických prostorách poslední míle, které budou sloužit Praze, jsou velmi přesvědčivým investičním důvodem pro dosažení dlouhodobě lepších výsledků.“ Podstatná je podle něj spolupráce s firmou Logport na vybudování „nejlepšího logistického parku“ ve své kategorii, který bude zaměřen na udržitelnost.

„Takové příležitosti jsou v České republice velmi vzácné a v Praze ještě vzácnější, a to kvůli přísnému systému plánování. Vzhledem k vysoké poptávce ze strany nájemců však očekáváme, že sektor poslední míle výrazně poroste,“ předpokládá Tomáš Pícha, hlavní ředitel pro transakce ve střední a východní Evropě společnosti Invesco Real Estate.

„Převažující silná poptávka ze strany nájemců potvrzuje promyšlený koncept i příznivé načasování tohoto projektu. Jsme přesvědčeni, že úspěšné dokončení projektu Logport Prague West vytvoří silný základ pro budoucí možnou spolupráci s Invescem,“ poznamenává David Vais, generální ředitel společnosti Logport Development.

Michal Soták, partner a vedoucí oddělení kapitálových trhů společnosti Cushman & Wakefield, která transakci zprostředkovala, konstatuje: „Pražský trh městské logistiky vykázal v letech 2021 a 2022 nejvyšší růst nájemného mezi velkými evropskými městy, a to díky mimořádně silné poptávce nájemců a téměř neexistující nabídce. Získat prvotřídní aktivum na tomto trhu s vysoce omezenou nabídkou je proto mimořádně obtížné a forwardové financování developera je pro investora v podstatě jedinou možností, jak do tohoto sektoru vstoupit.“ Tato komplexní transakce bude podle Michala Sotáka sloužit jako měřítko pro transakce budoucí.