Moderní průmyslová hala v Panattoni Parku Cheb South se stala nejekologičtější průmyslovou budovou na světě. Získala hodnocení na úrovni Outstanding a rekordní skóre 94,2 procenta dle prestižní certifikace udržitelnosti BREEAM 2016 New Construction. Hala má celkovou rozlohu přes 40 000 metrů čtverečních, většinu plochy si pronajímá německý online prodejce automobilových dílů AUTODOC, který aktuálně operuje v 27 evropských státech, přičemž v 10 zemích zaměstnává okolo 5 000 lidí.

„Dosažená úroveň certifikace není jen dobrá zpráva pro Panattoni, ale pro celou Českou republiku. Podtrhuje, že moderní průmyslová výstavba v Česku má opravdu ty nejvyšší světové standardy a klade velký důraz na odpovědnost k životnímu prostředí i místním komunitám. I díky tomu je naše země stále zajímavou destinací pro investice velkých nadnárodních společností, které chtějí vést světový business v oblasti udržitelnosti,“ říká Pavel Sovička, generální ředitel Panattoni pro Českou republiku a Slovensko.

Nechybí splachování dešťovou vodou a úspory energií

Panattoni Park Cheb South, který vznikl na brownfieldu v areálu bývalých strojíren, sestává ze šesti budov, přičemž ohodnocení Outstanding mají dvě z nich. Hala, kterou společnost AUTODOC využívá jako distribuční centrum, je doslova prošpikována udržitelnými prvky. Za přísných ekologických opatření probíhala už samotná výstavba, více než 85 % stavebního odpadu bylo ušetřeno od skládkování. Exponované části budovy jsou řešeny tak, aby byla minimalizována četnost případných výměn a všechny materiály se vybíraly s ohledem na jejich dopad na životní prostředí v celém jejich životním cyklu.

Výjimečná je budova i v oblasti nakládání s energiemi. Díky instalovaným sanitárním zařízením šetřícím vodu a systému splachování dešťovou vodou se podařilo snížit denní spotřebu pitné vody o 85 %. Celková spotřeba primární energie se snížila o 59,2 % oproti referenčnímu stavu, v důsledku čehož míra emisí CO2 vyprodukovaných budovou klesla o 68,6 %. Ročně tedy budova ušetří 2 474 tun emisí CO2. Veškeré interiérové a exteriérové osvětlení tvoří vysoce účinná LED svítidla. Optimální přístup denního světla zajišťují velká a otevíratelná okna, která jsou opatřena žaluziemi. Střecha je pak připravená pro umístění fotovoltaické elektrárny.

Důraz na udržitelnost je patrný i v bezprostředním okolí budovy. Krajinná zeleň byla osázena původními druhy s nízkými nároky na údržbu a spotřebu vody. Uspořádání zeleně navíc poskytuje dostatek prostoru pro stanoviště ptáků, hmyzu a drobných obratlovců. V areálu nechybí hmyzí hotel, ještěrkoviště ani hnízdní budky pro veverky. Zaměstnanci mohou využívat venkovní posilovnu, jídelnu i relaxační prostor s místy k posezení. Ekologickou dopravu zajišťuje pravidelná autobusová linka přímo v areálu. K dispozici jsou navíc nabíjecí stanice pro elektrmobily a zamykací stojany pro kola.

Velkou devízou celého projektu je i výborná dopravní dostupnost. Poblíž parku se nachází silnice I/21 napojující se na dálnici D5, která spojuje Prahu a Rozvadov. Městem Cheb také vede evropský železniční koridor z Prahy do Norimberka a železniční spojení s pohraničními oblastmi Německa a Česka zajišťuje lokální trať. Kontejnerový terminál v německém městě Wiesau je vzdálen 33 km.

Prvenství v České republice i Polsku

Pro developera Panattoni je chebská budova již sedmým evropským „Outstandingem“. Dle statistik dosáhne převážná většina budov, které projdou certifikací BREEAM, stupně Very Good, s velkým odstupem Excellent a pouze zhruba 3 % dosáhnou na nejvyšší stupeň Outstanding. Panattoni s Accolade se navíc staly prvními subjekty v České republice i v Polsku, které získaly BREEAM New Construction Outstanding pro novou industriální budovu. Kromě dvou budov v parku Cheb South (druhá s nájemcem Kaufland eCommerce Fulfillment) má certifikaci Outstanding i průmyslový park Stříbro a průmyslový park Kojetín, přičemž budova v Kojetíně je s podlahovou plochou 187 000 metrů čtverečních největším objektem s tímto stupněm certifikace. V Polsku pak dosáhly nejvyššího ohodnocení průmyslové parky Štětín a Konín. Celková rozloha jejich projektů certifikovaných stupněm Outstanding činí bezmála 260 000 metrů čtverečních.

Česko patří mezi lídry udržitelné průmyslové výstavby

Česká republika se strategicky prosadila jako jeden z lídrů v oblasti udržitelného rozvoje a získala již celkem 109 certifikátů BREEAM New Construction. Ve střední a východní Evropě tak v tomto ohledu drží druhé místo po Polsku (600 certifikátů). Třetí příčka patří Rumunsku (90 certifikátů) a s velkým odstupem pak následují Maďarsko (59), Litva (55) a Slovensko (45).

Významný počet certifikovaných budov v České republice podtrhuje její atraktivitu jako investiční destinace pro firmy, které se chtějí přizpůsobit globálním cílům udržitelnosti.

 V rámci procesu certifikace BREEAM se veškeré parametry srovnávají se standardizovanou průmyslovou budovou.