V okolí Prahy se pohybuje neobsazenost průmyslových a logistických nemovitostí kolem jednoho procenta. Tento stav omezuje rozvoj společností v regionu, čímž brzdí i jejich ekonomický růst. Nabídce na trhu brzy pomůže část brownfieldu Poldi Kladno, na kterém vznikne zcela nový průmyslový areál. Jedná se o jedno z mála míst ve Středočeském kraji, kde je možnost výstavby výrobních a logistických provozů s přímým napojením na existující infrastrukturu. Nový průmyslový komplex tak oživí historii místa bývalých železáren Poldi, které v dobách největšího rozmachu zaměstnávaly až 4000 lidí a prosluly dodávkami oceli pro československou armádu již během první republiky či výrobou titanových slitin sloužících k výrobě akrobatických letounů.

„Kladenské železárny Poldi jsou v oblasti průmyslu evropským pojmem již od konce 19. století a celý komplex dlouho patřil k nejdůležitějším hospodářským tahounům celé země. Po ekonomické transformaci se však z velké části stal nevyužívaným brownfieldem, který navíc působí zátěž pro životní prostředí. Nyní je konečně čas zahájit dekontaminaci území a následně vybudovat ekologicky šetrný průmyslový areál, jenž přinese prostor pro růst společností a celkové ekonomické oživení regionu s návazností na industriální historii Kladna,“ říká Pavel Sovička, generální ředitel Panattoni pro ČR a Slovensko.

Právě přínos pro region je důležitým aspektem i pro druhého hráče tandemu Panattoni-RSJ. „Investici v místě bývalých oceláren bereme jako vklad pro celkovou rekultivaci, která zásadně obohatí celé Kladno,“ vysvětluje Lukáš Musil, člen představenstva investiční skupiny RSJ a dodává: „V této lokalitě je to již náš druhý projekt a věřím, že není posledním. Kladensko má obecně ideální předpoklady pro další rozvoj, a i proto ve městě zvažujeme možnosti rezidenční výstavby.“ 

Investiční skupina RSJ, která je na poli výnosových nemovitostí a realitního developmentu etablovaná mnoho let, se již dříve netajila tím, že v logistice bude dále posilovat a že do výstavby nových areálů hodlá investovat dalších 100 milionů eur. Pro skupinu jde o několikátý projekt v oblasti logistiky. Se společností Panattoni buduje park v Jirkově u Chomutova, kde jsou již haly ve výstavbě.

Po demolicích a sanaci území zde společnost Panattoni na pozemcích investiční skupiny RSJ plánuje postavit moderní průmyslový park, který se bude skládat z dvou hal o celkových rozměrech 55.500 a 33.000 metrů čtverečních. Stavba nové haly bude, jak už je u Panattoni i RSJ zvykem, splňovat nejpřísnější ekologické nároky a požadavky. Obě haly budou cílit na hodnocení „Excellent“ v rámci ekologické certifikace BREEAM New Construction a budou vynikat pokročilými technologiemi, které právě pomohou především zvýšit šetrnost k životnímu prostředí. Lokalita je vhodná pro moderní výrobní provozy, což bude hlavním lákadlem pro společnosti s vysokou přidanou hodnotou. Projekt již má vydané územní rozhodnutí a po dokončení sanace území by výstavba mohla začít v průběhu příštího roku.

Lokalita hraje důležitou roli i z hlediska dopravní infrastruktury – v její blízkosti se nachází důležité dálnice D7, D6 i D5. Opomenout se nedá ani železniční zastávka Kladno-Švermov, která se nalézá pár minut chůze od budoucího areálu, a také Letiště Václava Havla. Velkým příslibem do budoucnosti je i možné propojení Prahy, letiště a Kladna pomocí plánované rychlodráhy. „Panattoni Business Park Kladno bude z hlediska lokality doslova snem pro nájemce. Napojení na dopravní infrastrukturu je zde opravdu excelentní – spojení s Německem a západní Evropou je zde zajištěno hned několika hlavními dopravními tahy, což zefektivní logistiku prakticky každému našemu klientovi,“ doplňuje Pavel Sovička.