Kevin Turpin, regionální ředitel pro výzkum regionu CEE vysvětluje: "Všechny země regionu s výjimkou Maďarska a Slovenska zaznamenaly meziroční pokles objemů v porovnání se stejným obdobím let 2020 a 2019. Navzdory pomalému startu zůstává nálada investorů optimistická a naznačuje oživení aktivity v druhém pololetí, v závislosti na dostupných produktů a jednoduššího cestování. "

Výnosy z prvotřídních investic v 2. čtvrtletí 2021

Od začátku roku jsme zaznamenali kompresi ve výnosech z prvotřídních průmyslových a logistických nemovitostí o 25 až 200 bazických bodů, neboť tento sektor se nadále těší pevným fundamentem a silné poptávce. Mírně se posunuly i výnosy z prvotřídních kanceláří mimo Varšavy a Prahy, a to o 25 bazických bodů. Další dekomprese se uplatnila na některých trzích v sektoru nákupních center, který se snaží zotavit z provozních omezení zavedených v posledních 16 měsících.

Ignacio Gomez, odborník na slovenský investiční trh společnosti Colliers, doplňuje: "Ve srovnání s ostatními vyspělými trhy nabízí Slovensko stále velmi atraktivní výnosy, které spolu s nedostatkem kvalitních produktů v celé Evropě mohou přitáhnout dalších, nových investorů na slovenský trh."

Toky CEE podle sektorů

V prvním pololetí 2021 opět dominoval kancelářský sektor. Logistika a rezidenční nemovitosti nadále přitahují silná poptávka ze strany investorů. Stále je brzdí jen nedostatečná nabídka na rozdíl od poptávky. Objem investic do maloobchodu nadále podporují zejména nákupní zóny a aktiva supermarketů. Objemy investic do hotelů zůstávají omezené.

Toky CEE podle původu kupujícího

V prvním pololetí 2021 byl nejaktivnějším evropský kapitál se 46% podílem na celkových objemech. Za většinou aktivity stál severský, britský a německý kapitál. Domácí kapitál ve střední a východní Evropě byl opět aktivní nejen při akvizicích na vlastních trzích, ale i v celém regionu. Český a maďarský kapitál pokračují ve svém tažení s 20%, resp. 10% celkového regionálního objemu. Severoamerický, asijský, blízkovýchodní a africký kapitál byl v tomto roce zatím poměrně klidný, avšak ve druhém pololetí se očekává jejich návrat.

Míra neobsazenosti v sektoru kancelářských, průmyslových a logistických prostor

Na mnoha trzích v regionu se míra neobsazenosti kancelářských prostor od roku 2020 vyšplhala na dvouciferné číslo a nadále roste, neboť výstavba započatá před pandemií se nadále realizuje a budoucí plánovaná nabídka se pomalu přizpůsobuje. Výsledkem je jistý tlak na snižování nájemného a zvyšování pobídek nájemců.

Naopak míra neobsazenosti průmyslových a logistických prostor se většinou snížila. V současnosti se pohybuje na průměru 5 až 6%, neboť tento sektor se těší dobré úrovni poptávky, který zejména v nejvyhledávanějších lokalitách často převyšuje možnosti nabídky. Nájemné zůstává poměrně stabilní, přičemž průměrné sazby v regionu se pohybují na úrovni 4,3 € / m2 měsíčně. Developeři / pronajímatelé mají silnou vyjednávací pozici a pokud je to možné, na mnoha trzích upřednostňují výstavbu na míru před spekulativní výstavbou.