V čele je stále Praha

Pořadí největších průmyslových trhů v ČR se nezměnilo – v čele je stále Praha s celkovou nabídkou moderních průmyslových prostor 3,25 milionu m2, následuje Plzeňský kraj (1,36 milionu m2) a třetí největší je Jihomoravský kraj (1,15 milionu m2).

Od prvního čtvrtletí letošního roku, kdy objem prostor ve výstavbě dosáhl nejvyšší úrovně v historii českého průmyslového trhu, se plocha rozestavěných projektů zvýšila na 790 100 m2 a dosáhla tak nového rekordu. Podíl prostor stavěných spekulativně, bez zajištěného nájemce, klesl již čtvrté čtvrtletí v řadě a ve druhém čtvrtletí 2021 představoval 30 % všech rozestavěných prostor (tj. 237 100 m2). Dostal se tak ještě hlouběji pod průměr za předchozích dvanáct čtvrtletí (45 %).

Lenka Pechová, senior research analyst spol. Savills ČR a SR, upřesňuje: „Z hlediska probíhající výstavby zůstal nejaktivnějším dílčím trhem Moravskoslezský kraj, kde bylo na konci druhého čtvrtletí ve výstavbě 234 900 m2, následoval Plzeňský kraj s rozestavěnými projekty o celkové ploše 154 200 m2. V Praze probíhala výstavba budov s celkovou pronajímatelnou plochou 88 500 m2, což zařadilo Prahu na  čtvrté místo . Podíváme-li se na objem rozestavěných prostor v poměru k celkové stávající nabídce jednotlivých krajů, pak třemi nejrychleji rostoucími regiony jsou Karlovarský s 36 %, Moravskoslezský s 29 % a Jihočeský kraj se 17 %.“

Průměrná míra neobsazenosti v ČR tak odpovídala úrovni 2,4 %

Objem neobsazených průmyslových prostor v ČR se ve druhém čtvrtletí opět snížil a dosahoval 226 700 m2. Průměrná míra neobsazenosti v ČR tak odpovídala úrovni 2,4 %, která po mezičtvrtletním poklesu o 44 bps představuje nové historické minimum. Míra neobsazenosti v Praze kopírovala celorepublikový průměr a ve druhém čtvrtletí 2021 rovněž klesla na nové historické minimum 1,2 % (-47 bps mezičtvrtletně).

Po rekordních výsledcích v prvním čtvrtletí 2021 nájemní aktivita ve druhém čtvrtletí zpomalila a dosáhla 462 500 m2, což je stále o 13 % více než ve stejném období loňského roku a 16 % nad průměrem za předchozích dvanáct čtvrtletí. Čistá poptávka nepatrně (o 2 %) překonala aktivitu evidovanou v prvním kvartále a ve druhém čtvrtletí roku 2021 dosáhla 307 800 m2. Meziročně se jednalo o 29% nárůst a ve srovnání s druhým čtvrtletím roku 2019 (před pandemií) se poptávka zvýšila o 21 %. Ve druhém čtvrtletí tvořily předpronájmy 60 % čisté poptávky, a 58 % čisté poptávky celého prvního pololetí 2021, což bylo výrazně nad průměrem za předchozích dvanáct čtvrtletí (53 %).

Většinu ploch, které byly z trhu staženy na základě závazků podepsaných ve druhém čtvrtletí roku 2021, si opět pronajali poskytovatelé logistických služeb (30 % čisté poptávky). Dalších 30 % společně tvořili nájemci ze sektorů e-commerce a maloobchodu. Celkový počet uzavřených transakcí, které spadají do čisté poptávky, se v prvním pololetí roku 2021 meziročně zvýšil o 47 %.

Chris LaRue, vedoucí oddělení pronájmu průmyslových nemovitostí, Savills ČR a SR, dodává: „Trh se dostává pod tlak na více frontách. Problémy v dodavatelských řetězcích začaly způsobovat omezování výroby v automobilovém průmyslu, extrémně nízká dostupnost skladových prostor může představovat problémy pro maloobchodníky, a tedy i logistické firmy, kteří si dosud nezajistili prostory pro blížící se vánoční sezónu. Kapacity v námořní, letecké, silniční a železniční přepravě nejspíše zůstanou omezené i v příštích šesti měsících, což ovlivní i nákupní sezónu na konci roku. Rostoucí ceny materiálu a stavebních prací a nedostatek pracovních sil ve většině odvětví navíc zvyšují nájemné a náklady. V budoucnu se cenově dostupnější sklady budou od krajských měst vzdalovat a uživatelé průmyslových prostor budou možná muset častěji zvažovat i umístění provozů do levnějších zemí.“