I když se panelisté shodli na tom, že maloobchod je jedním z odvětví nejvíce zasažených krizí s koronavirovou krizí, určitě existuje prostor pro optimismus. Dokud má aktivum dobré základy, jako je oblíbené místo, a schopnost rozvíjet nové perspektivy, Duarte Cabral (Sonae Sierra) stále vidí dobré příležitosti v maloobchodním sektoru. Musíme však být opatrnější a stanovit dlouhodobě nové priority, dodal.

Troy Javaher (Lincoln Property Company) také poukázal na to, že některé z maloobchodních parků jeho společnosti na Slovensku a v České republice si vedou lépe než kdy dříve. Existuje menší konkurence než dříve, což může být pro některé hráče na trhu dobrá příležitost.

Přírodní věda a zdravotnictví patří mezi vítěze krize. Společnosti ve Vídni zaměřené na farmacii a laboratoře byly během posledních měsíců zlatým standardem a ideálním nájemcem, vysvětlil Paul Hallam (GalCap Europe). Pokud jde o umístění, zaměření se v tuto chvíli stále soustředí na hlavní města, ale z dlouhodobého hlediska existují dobré příležitosti i ve středních městech, jako je polský Krakov.

Pandemie COVID-19 zdůraznila význam logistiky v globální ekonomice, uvedl Paweł Sapek (Prologis). Od Asie přes Evropu až po Spojené státy se logistika stala nejdůležitějším přínosem operací. Vzhledem k tomu, že se spotřebitelské trendy a zvyky mění, je pro přizpůsobení novým vzorům důležitá přestavba dodavatelských řetězců.

Nájemné na logistickém trhu ve střední a východní Evropě mírně stoupá, zatímco poptávka po krátkodobých pronájmech stoupá, vysvětlil Otis Spencer (P3 Logistic Parks).

I když lidé chtějí mít v tuto chvíli větší flexibilitu, nedochází k žádným skutečným změnám v oblasti pronájmu kanceláří, pětiletý pronájem zůstává stále standardem, dodal Victor Constantinescu (Kinstellar), který zjistil, že vlastníci a nájemci se obvykle dokážou vyrovnat.

Adrian Karczewicz (Skanska) zdůraznil význam analýzy dat a nových technologií. Technologie umožňuje lidem pohybovat se po kancelářské budově pouhým používáním svých telefonů, aniž by se čehokoli dotýkali nebo tlačili na tlačítka, což je zvláště důležité během pandemie. Dále můžeme měřit, jak se lidé pohybují v budovách, a zaznamenávat, která zařízení používají, což pomáhá posoudit, jak by měly být budovy navrženy v budoucnu.

 

Zdroj:// Property Forum