„Polský logistický trh prochází enormním růstem. Expanzí na tento atraktivní trh tak ČS nemovitostní fond dále prohlubuje svoji sektorovou a regionální diverzifikaci, která je jádrem jeho nízkorizikové konzervativní nemovitostní alokace,“ říká Tomáš Jandík, předseda představenstva REICO IS ČS.

Panattoni Park Tychy DC1 je prémiová logistická nemovitost, která byla kompletně dokončena v prvním čtvrtletí tohoto roku. Její součástí jsou zejména skladové prostory o celkové pronajímatelné ploše 53,9 tisíc m². Největšími nájemci logistického parku jsou nadnárodní společnosti Denso (vyrábějící např. klimatizační jednotky do automobilů) a HAVI (specializující se zejména na dodávky mezinárodním potravinovým řetězcům). Trojici největších nájemců uzavírá polská logistická a spediční společnost Regesta.

Nemovitost se nachází v atraktivní lokalitě polského hornoslezského regionu, která je druhou největší industriálně logistickou oblastí v celém Polsku a aktuálně tvoří 18 % z celkové nabídky industriálních ploch v zemi. Panattoni Park Tychy DC1 leží dva kilometry od silnice A44, která je napojena na páteřní dálnici A4 propojující polská města Krakov, Katowice a Vratislav s německou Chotěbuzí. Budova splňuje kritéria certifikace BREEAM Good.

ČS nemovitostní fond koupil nemovitost od společnosti BH INVESTMENT PROPERTY XIV LTD, společného podniku vedoucího developera logistických nemovitostí, společnosti Pannatoni Europe, a řecké investiční skupiny Bluehouse Capital. Kupujícího při transakci zastupovaly společnosti CMS, TPA, Cushman & Wakefield a Arcadis.

Akvizicí Panattoni Park Tychy DC1 zvýšil ČS nemovitostní fond podíl industriálního sektoru ve svém portfoliu na 10 % a zároveň prohloubil svoji sektorovou a regionální diverzifikaci. Součástí portfolia fondu je nyní 19 nemovitostí s celkovou tržní hodnotou přes 32 mld. Kč. Do fondu investovalo ke konci května 2021 přes 96 tisíc podílníků, jeho výnos v roce 2020 dosáhl 2,2 % a za posledních 10 let v průměru cca 2,8 % ročně.

ČS nemovitostní fond byl založen v únoru 2007 a je největším a zároveň nejstarším českým realitním fondem. Je určen zejména konzervativním investorům a svým výnosem má za cíl se z dlouhodobého pohledu pohybovat nad úrovní inflace a výnosem státních dluhopisů. Ve vlastnictví fondu je nyní osm nemovitostí v České republice, sedm na Slovensku a čtyři v Polsku.