Co je PropTech? Mohl byste podrobně vysvětlit, co stojí za tímto pojmem?
PropTech pochází z nemovitostního trhu a technologie, a je to v podstatě každá aplikační platforma a technologie, které pomáhají realitnímu trhu přejít k digitálnímu prostředí a usnadňují automatizaci a digitalizaci život lidí v oboru realit.

Jak má společnost PropTech změnit trh s nemovitostmi?
Očekává se, že zcela změní způsob, jakým nemovitosti dnes fungují. V současné době například v oblasti správy aktiv stále všichni používají soubory aplikace Excel a desítky různých místních softwarů ve starém stylu, které již roky vyvíjejí místní softwaroví inženýři, ale obvykle nejsou integrované a bez dobré uživatelské zkušenosti. PropTech v zásadě přinese průřezová řešení, kde budou všechna data na jednom místě. Mluvíme-li o komerčních nemovitostech, jde o to, jak zlepšit správu majetku aktiva. Všechna data budou na jednom místě, takže různí lidé, vlastníci nemovitostí, nájemci, pronajímatelé, společnosti spravující aktiva budou připojeni k jednomu systému, jde o sdílená data, sdílené ekonomice. Stručně řečeno, PropTech je tu, aby usnadňoval procesy a šetřil čas lidem a uživatelům realitního trhu.

Na kterých dalších velkých věcech pracujete?
V tuto chvíli pracujeme na čtyřech různých věcech. Jedním z nich je najít nové nájemce on-line; druhým je ponechat si je díky používání aplikace pro zkušenosti a zážitky nájemců, která pomáhá pronajímatelům lépe porozumět potřebám jejich nájemců a také jejich zaměstnanců. Dvě další věci, na kterých v současné době pracujeme, je program správy aktiv vytvořený finskou společností Assetti, která dělá přesně to, co jsem zmínil dříve, což znamená přebírá různé nástroje, které dnes používají hlavní správci nemovitostí a správci dluhů, jako je Excel, SAP atd., sloučí je dohromady a nahradí je, aby lépe porozuměli celkovému portfoliu správy aktiv. Čtvrtou věcí, na které pracujeme, je software, který se snaží předvídat problémy související s vybavením nemovitosti a umožňuje lepší sledování a lepší údržbu zařízení (ventilace, klimatizace, požární systém atd.) aktivum.

 

Ovlivní Covid-19 dlouhodobě realitní trh?
Smlouvy, které byly podepsány před Covid-19 na 5-10 let, pomohou některým podnikům pokračovat jako obvykle. Trh se sklady bude i nadále růst, a pokud jde o trh komerčních kanceláří, bude to mít negativní dopad - lidé se chtějí vrátit do kanceláře, ale pravděpodobně 20% času stráveného v kanceláři před přeměnou Covid-19 bude přeměněno na home office (1 den v týdnu). To je to, o čem jsme diskutovali a poznali to s některými nájemci, lidé se musí vrátit do kanceláře, ale větší flexibilita bude zejména ve velkých městech, kde lidé dojíždí vlaky, autobusy a metrem. Možná některé společnosti půjdou do extrému a budou pracovat převážně z domova.

Jaká jsou vaše oblíbená řešení PropTech?
To by bylo cokoli, co spojuje lidi dohromady, jakýkoli nástroj, díky němuž trávíme méně času telefonováním a více času vzájemnými interakcemi. Po Covid-19 nám budou chybět vzájemné interakce, takže máme velké štěstí, že spouštíme Spaceflow, což je naše komunitní aplikace v rezidenčních a komerčních nemovitostech. Myslím si, že v dnešní době je velmi životaschopné a důležité, aby lidé byli ve spojení se všemi lidmi v jejich rezidenční oblasti, stejně jako v kanceláři.