Severní Morava a Slezsko jsou mezi staviteli průmyslových nemovitostí populární mimo jiné kvůli množství dostupné pracovní síly. V regionu je totiž stále nejvyšší nezaměstnanost z celé republiky, a to 5,6 procenta. Kraj se potýká mimo jiné s útlumem těžby uhlí.   

„Ostrava a celý Moravskoslezský kraj byly v poslední době v hledáčku hned několika developerů. Plánují na Ostravsku postavit stovky tisíc metrů čtverečních nových průmyslových ploch. Dá se předpokládat, že kdo začne stavět dříve, bude mít konkurenční výhodu,“ komentoval Jakub Holec, šéf poradenské společnosti 108 Agency. 

V novém areálu CTP vzniknou čtyři haly. V součtu budou mít devadesát tisíc metrů čtverečních. Start výstavby první budovy začne v nejbližší době. První firmy se budou moci nastěhovat již na začátku roku 2021. Stavbu však developer začíná dělat spekulativně, tedy bez předem zajištěných nájemců. 

„Oblast, kde areál vzniká, má vysokou hustotou obyvatelstva a dostatek vzdělané pracovní síly. Areál vznikne blízko Technické univerzity Ostrava a zároveň je jen dvacet minut jízdy od mezinárodního letiště Ostrava. Bude tak ideální pro skladování a lehkou průmyslovou výrobu,“ uvedl David Chládek, ředitel výstavby CTP v Česku. Jeden logistický komplex už firma v Ostravě provozuje.  

Hned dva developery přitáhla ostravská část Hrušov. Industriální park o devadesáti tisících metrech čtverečních tam připravuje společnost Goodman. Ve stejné lokalitě je aktivní developer Contera, který v Ostravě rovněž jeden logistický park provozuje. Nový areál o 140 tisících čtverečních metrech si vyžádá investici kolem dvou miliard korun.

„Připravujeme infrastrukturu pozemku a zároveň jsme získali stavební povolení. To znamená, že jsme ihned schopni zahájit stavbu. Momentálně  jsme v pokročilém stadiu jednání s vícero klienty. Na základě podpisu smlouvy začneme letos stavět,“ sdělila mluvčí Contery Erika Straškrabová. 

V běhu je již také první část projektu společnosti Consens v Mošnově. Celkem tam má za čtyři miliardy korun vzniknout 234 tisíc metrů čtverečních skladů, výrobních ploch a kanceláří.  

Velké plány má v lokalitě také skupina P3. „O projekt v Ostravě dlouhodobě usilujeme,“ řekl Tomáš Míček, výkonný ředitel tuzemské části P3. Konkrétní záměry však nekomentoval. 

Celostátně bylo na konci prvního pololetí ve výstavbě téměř 442 tisíc metrů čtverečních průmyslových a skladových ploch. Přesně třetina z rozestavěných hal je právě v Moravskoslezském kraji, vyplývá z dat sdružení konzultantských firem Industrial Research Forum. 

 

Zdroj// Daniel Novák. Stavitelé skladů a fabrik investují v Ostravě miliardy. Lákadlem je dostatek lidí. E15.cz