Statické ověření konceptu mělo za cíl otestovat kapacitu přepravního systému dronu. Výsledky testování pomohly vytvořit operační plán, který je první svého druhu a poslouží k vytvoření bezpečného prostředí při ostrém provozu VoloDronů. Integrace letounu do logistických sítí celého světa pomůže automatizovat logistiku a nabídne další udržitelné řešení při nákladní přepravě.

Výzkumné týmy obou společností, ve spojení s týmem z Fraunhoferova institutu, simulovaly integraci dronu do logistické sítě. Zkoumaly proces balení zboží, bezpečné uchycení nákladu a přepravu pomocí automatizovaných nákladních vozítek, která poskytla společnost Gideon Brothers. Dále technici otestovali samotné naložení nákladu a jeho přepravu. Cílem bylo určit postupy pro běžný provoz, které budou sloužit pracovníkům při přípravě VoloDronu k letu.

Od začátku je dron vyvíjen ke komerčnímu využití v segmentu B2B přeprav. VoloDrone je těžkotonážní dron poháněný bateriemi a dokáže přepravit 200 kilogramů nákladu na vzdálenost 40 kilometrů. Samotný letoun váží přes půl tuny, v průměru měří 9,15 metru a vysoký je 2,15 metru. Osmnáct elektrických motorů a rotorů umožňuje dronu vertikálně vzlétnout i přistát.

VoloDrone při plném provozu bude možné využít k přepravám do těžko přístupných míst, jako jsou ostrovy, horské oblasti nebo z lodi na pevninu. Využití najde i v městské logistice, což značně uleví ovzduší uvnitř metropolí.

„Zákazníci požadují rychlá, udržitelná a inovativní řešení pro své dodavatelské řetězce. Pokud je infrastruktura pro konvenční dopravní prostředky přetížená nebo neexistuje, nabízejí nákladní drony možnost přehodnotit logistické plány. Možnosti využití v logistice jsou neomezené,“ říká Jochen Thewes, CEO společnosti DB Schenker.

„Vytvořením provozního plánu udáváme nový trend v přepravní logistice a máme hmatatelné důkazy o připravenosti našich nákladních dronů. DB Schenker je cenným partnerem a správným prostředníkem pro komerční provoz VoloDronů,“ uvádí Christian Bauer, CCO společnosti Volocopter.

„VoloDrone odkrývá nové možnosti pro obor logistiky a představuje důležitou součást plánů DB Schenker v oblasti inovací a udržitelnosti. Praktická řešení a zaměření na pohodlí zákazníka vytváří z Volocopteru lídra na trhu městské letecké dopravy,“ dodává Erik Wirsing, Global Head of Inovation společnosti DB Schenker.

Zdroj://  Logistika ihned