Firma Dachser Czech Republic přestěhovala v loňském roce svoji českobudějovickou pobočku do nově vznikající průmyslové zóny – VGP Parku České Budějovice. Od developerské společnosti VGP si pronajala logistické a administrativní prostory o velikosti 7000 metrů čtverečních. Již po šesti měsících, na podzim roku 2022, rozšířila pronájem o dalších téměř 2500 metrů čtverečních. Díky novým akvizicím a rostoucí poptávce po kontraktní logistice od stávajících zákazníků se Dachser s VGP na začátku tohoto roku dohodl na výstavbě další skladové haly na míru.

Nový sklad poskytuje na 14.000 metrech čtverečních místo pro uskladnění 25.000 palet a má 10 nakládacích a 2 nájezdové rampy. Je vybaven výškovými regály se speciální technologií regálových sprinklerů pro zajištění profesionálního skladování produktů například s lithium-iontovými bateriemi. Budova využívá technologie pro úsporu zdrojů, které zahrnují například rekuperaci tepla, LED osvětlení, zařízení pro úsporu pitné vody a další. Sklad také poskytuje velkorysé balicí a vychystávací zóny a pro zaměstnance je připravené komfortní zázemí včetně vnitřních i venkovních relaxačních zón. Obě budovy společnosti Dachser ve VGP Parku v Českých Budějovicích usilují o certifikaci BREEAM Excellent.

„Pobočka v Českých Budějovicích zaměstnává 80 lidí nejrůznějších logistických profesí. Je napojená na naši hustou síť sběrné služby, v rámci které jen z České republiky každý den vyjíždí 102 přímých linek do 45 destinací v Evropě,“ říká Jan Pihar, generální ředitel Dachser Czech Republic, a doplňuje, „náš tým, kterému se daří uspokojovat i náročné požadavky zákazníků na rychlou expanzi, je tak nedílnou součástí ‚rodiny Dachser‘ a sdílí stejné hodnoty a cíle s našimi ostatními kolegy po celém světě – poskytovat inteligentní logistické služby a pomáhat našim zákazníkům zlepšovat jejich logistickou bilanci.“

Jak společnost uvádí, v Českých Budějovicích se jí daří rozšiřovat portfolio zákazníků kontraktní logistiky včetně sběrných přeprav a skladování. „Zejména nás těší, že můžeme dále růst společně s našimi zákazníky. Takový rozvoj, jakým pobočka v Českých Budějovicích v posledních dvou letech prochází, je pro nás příležitostí ukázat, že jsme dostatečně flexibilní a umíme poskytovat vysoce kvalitní služby,“ vysvětluje Peter Papan, branch manager Dachser České Budějovice.

Pobočka Dachser České Budějovice nyní disponuje celkem 24.000 metry čtverečními skladových a administrativních ploch. Logistické provozy v obou skladech jsou napojeny na vlastní skladové a přepravní IT systémy společnosti. Vzhledem k podpoře udržitelného rozvoje, včetně alternativních pohonů nákladních i osobních firemních vozidel, společnost v blízkosti svých provozů investovala do dobíjecí stanici pro elektromobily. S kapacitou 50 kW je dostatečná pro stávající potřeby, s ohledem na další rozvoj bezemisních konceptů plánuje Dachser instalaci druhé dobíjecí stanice o kapacitě 184 kW.

VGP Park České Budějovice se nachází na okraji města v komerční zóně Světlík. Má dobré dopravní spojení do centra města a přímý nájezd na dálnici D3, která propojuje Prahu a rakouský Linec. Na 37hektarovém pozemku postupně vyroste areál se sedmi halami a více než 126.000 metry čtverečními pronajímatelných ploch. Součástí výstavby parku je i rekonstrukce cyklostezky a revitalizace přilehlého rybníka pro podporu zdejší biodiverzity a zadržování vody v krajině.