Na konci roku 2020 bylo v regionu přes 39 milionů metrů čtverečních moderní logistické industriální plochy. Více než polovina (53 procent) tohoto množství se nachází v Polsku, Česká republika se svými více než 9 miliony metrů čtverečních na celkovém trhu ve střední Evropě podílí asi 23 procenty.

Pokud údaje přepočteme na počet obyvatel jednotlivých zemí, nejvíce průmyslové plochy pak má Česká republika – je to zhruba 850 metrů čtverečních na tisíc obyvatel, zatímco v Polsku tento ukazatel vychází na 542 metrů čtverečních na tisíc obyvatel.

Jiří Kristek, vedoucí týmu pronájmu průmyslových nemovitostí a nákupních parků, Cushman & Wakefield: „Aktuální údaje o trhu mimo jiné ukazují, že Česká republika je svou polohou stále velmi atraktivní pro umístění logistické infrastruktury. Stejně jako v Polsku lze očekávat, že tento trend bude pokračovat i do budoucna a plochy se budou dále významně rozšiřovat, v závislosti na vývoji trhu a na možnostech získávání povolení k výstavbě ze strany orgánů státní správy.“

Výstavba stále roste, zájem o ni trvá

Poptávka po skladovacích i výrobních prostorech je ve střední Evropě velká, a trh tedy dynamický: v posledních třech letech se na něm dokončilo více než 11,5 milionu metrů čtverečních nové plochy. Nejvíce rostou trhy v Polsku a České republice, stále atraktivnější pro investory se stává také trh rumunský.

V současné době jsou v regionu ve výstavbě více než tři miliony metrů čtverečních, z toho zhruba třetina se staví spekulativně, tj. bez zajištěných předpronájmů. To svědčí o dobré kondici trhů, které investoři považují za mnohem méně rizikové než třeba před 10 lety.

I při takto rychlém vývoji se plochy daří úspěšně obsadit: podíl neobsazené plochy se v celém regionu dlouhodobě drží velmi nízko. Vůbec nejnižší neobsazenost v historii měření zaznamenáváme s koncem roku 2020 v České republice a v Maďarsku (tam se jedná převážně o metropolitní oblast Budapešti). Ve všech zemích se neobsazenost drží od roku 2016 pod deseti procenty, v České republice je průměr od konce roku 2017 dokonce pod pěti procenty: momentálně jsou to 4,2 procenta, v Praze dokonce pouze 2,2 procenta.

Jiří Kristek, vedoucí týmu pronájmu průmyslových nemovitostí a nákupních parků, Cushman & Wakefield: „Rekordně nízká neobsazenost v Praze je dána tím, že zde dlouhodobě chybí nové projekty a poptávka neustále roste. Většina developerů má o tento region velký zájem, nicméně získat vhodné pozemky a poté všechna potřebná povolení trvá velmi dlouho, a nabídka tedy zaostává za poptávkou. Ta je nyní tažena především rostoucím trhem e-commerce a také potřebou tzv. urban logistiky, která má zásobovat hlavní město. Poptávka se nyní zaměřuje na akvizice vhodných pozemků, které splňují parametry tohoto využití. Ve hře je též konverze některých retailových projektů či starších skladovacích/komerčních areálů.“

 

Zdroj:// eLogistikainfo