Více než polovina skladů a průmyslových hal v Česku se v současnosti staví bez předem zajištěných nájemců, vyplývá z nových dat sdružení konzultantských firem Industrial Research Forum. Developerům nahrává vysoká poptávka. Podíl takzvané spekulativní výstavby byl na podobně vysokých hodnotách naposledy těsně před minulou krizí. „Na trhu nejsou volné prostory a je problém v žádané lokalitě cokoliv i výhledově nalézt. Některé lokality jsou již plně saturované a není možné v nich cokoliv dalšího postavit. To vede k nárůstu nájemného a odstartování spekulativní výstavby,“ řekl Jakub Holec, ředitel poradenské společnosti 108 Agency, která se na transakce s průmyslovými nemovitostmi specializuje.

Současná spekulativní výstavba má však podle Holce jinou povahu než před minulou krizí. Velká část stavěných prostor se pronajme ještě během výstavby. „Při kolaudaci nebo krátce po ní, je opět budova již plně pronajata,“ dodal konzultant. Na konci roku 2018 se podle sdružení Industrial Research Forum stavělo 406 tisíc metrů čtverečních skladových a výrobních prostor. Téměř čtvrtina z tohoto čísla se týká Prahy a okolí. Spekulativně v tomto období vznikalo 54 procent ploch. „V lokalitách, kde je nízká neobsazenost, což je příklad Prahy, Brna nebo Plzně, dochází ke zdravému zvyšování nabídky,“ sdělil Milan Kratina, generální ředitel realitní skupiny Accolade.

Vysoká poptávka zlákala k nové spekulativní výstavbě v česku například americký realitní gigant Prologis. Na sklonku minulého roku firma oznámila, že bez předem zajištěného nájemce rozšíří průmyslový park u Brna. „Rychlé zahájení výstavby druhé spekulativní budovy v našem brněnském parku je reakcí na silnou zákaznickou poptávku,“ uvedl Martin Baláž, viceprezident Prologisu pro Česko a Slovensko. Celkově je aktuálně v České republice 7,8 milionu metrů čtverečních moderních průmyslových ploch.