Ještě jinou dimenzi má jiný projekt v Paříži – Chapelle International developerské skupiny Sogarise. Jde o moderní čtvrť s byty, kancelářskými prostory a dokonce i farmou. Většina nemovitostí na ploše 4,5 hektaru je víceúrovňových: sklady jsou umístěné obvykle v přízemí, zatímco apartmány či školky a školy se nacházejí ve vyšších patrech.

Změna začíná být patrná rovněž v Německu. Například společnost Four Parx již na veletrhu Expo Real 2018 oznámila, že vybuduje tři vícepodlažní logistické haly o celkové ploše 215 000 metrů čtverečních. „S rostoucími cenami pozemků a jejich snižující se dostupností se vertikální sklady v Německu už vyplatí,“ vysvětlil Franzisco J. Bähr, Managing Partner společnosti Four Parx GmbH.

“Podobně navržené rampy jsou nákladné, takže se vyplatí pouze v lokalitách s vysokými cenami pozemků,“ upozorňuje ovšem Bastian Hafner z německé BNP Paribas Real Estate. Zatím proto vznikají v nejexponovanějších regionech, kde patří pozemky k nejdražším v celém Německu. A právě zde se ukazuje, nakolik jsou projekty vertikálních skladišť ekonomicky životaschopné.

V České republice jsou vícepatrové sklady zatím výjimkou. Příkladem může být například distribuční centrum DHL Supply Chain pro oděvní řetězec Primark v CTP Parku Bor u Tachova, ze kterého se zásobuje Německo a Rakousko. Rozsáhlé skladové plochy jsou využity jak v přízemí tak v mezzaninu. „Cena pozemků roste i v ČR a klesá nabídka. Náklady na výstavbu a technické řešení jsou ovšem vysoké a proto bude i nadále jejich výstavba omezená,“ komentuje situaci v ČR Lenka Šindelářová z BNP Paribas Real Estate.

CTPark Bor

Pokud bychom se podívali na region střední a východní Evropy (CEE), zde je asi nejdále Polsko. Amazon zde s plochou 161 500 m2 buduje dvoupodlažní sklad s mezaninem. Obdobnou koncepci, čítající také plnou robotizaci, bude dle všech indikátorů mít také realizované centrum nedaleko Lodže.

Zdroj/foto: www.retrend.cz / BNP Paribas S.A., pobočka Česká Republika/Titulní ilustrativní foto (www.pixabay.com)