I přes rostoucí ceny pronájmů realizujeme nové nájemní smlouvy a řešíme přejednávání smluv, u kterých se blíží konec doby nájmu. Ideální doba pro zahájení takových diskuzí je 18 měsíců před koncem doby nájmu,“ komentuje aktuální situaci na trhu industriálních nemovitostí Markéta Vrbasová, vedoucí oddělení Industrial & Logistics ve společnosti Knight Frank.

Druhé čtvrtletí zažilo historicky nejvyšší nájemní transakci, která se týkala 233.700 m2 prostor v Panattoni Parku v Chebu. Ve výstavbě se nacházelo 1,25 milionu m2 průmyslových prostor, což představuje v meziročním srovnání o 81 % více.

Stále častěji se setkáváme s novým jevem, kdy developeři odkládají závaznou cenovou nabídku na dobu, kdy budou mít aktuálně vytendrované ceny stavebních nákladů. Jedná se o horizont až dvou měsíců. Registrujeme menší ochotu ze stran developerů uzavírat menší jednotky v atraktivních lokalitách velkých měst na dobu delší než tři roky. Souvisí to s očekáváním rychlejšího nárůstu tržního nájemného a flexibilitou na tyto podněty trhu následně reagovat,“ dodává Markéta Vrbasová.