- Jaké jsou nejdůležitější trendy na budapešťském kancelářském trhu?

- Právě teď se budování komunity věnuje velká pozornost. ImmoFinanz a CPI zahájily proces před několika lety v Budapešti, ale nyní jsou zde nástroje, které dávají šanci všem kancelářským budovám vyvinout pohlcující strategii udržování nájemců pomocí proptech nástrojů. Společnost CBRE Sparks - inkubátor PropTech společnosti JLL - již investovala do 2 startupů v oblasti budování komunity.

- Jaké jsou nejdůležitější rozdíly mezi Budapeští a západní Evropou?

- Trend směřuje ke službám a už ne k pronájmu. Realitní společnosti se nově definují jako poskytovatelé služeb: chtějí vytvořit komunitu, centra komfortu, a nejen kanceláře k pronájmu, jak tomu bylo dříve. Jde o emoce, které můžete vytvořit. HB Reavis byl jedním z prvních, kdo to udělal ve střední a východní Evropě, a vytvořili talk nový trend. Spaceflow je o tomto novém trendu a zapadá přímo do něj.

- Říkáte, že ztráta jednoho nájemce znamená ztrátu 1,1 milionu EUR. Jak tomu může aplikace Spaceflow zabránit?

- Každý ví, že je levnější udržet si klienty, než získávat nové v jakémkoli odvětví, že? Totéž platí, když hovoříme o kancelářích. Když váš nájemník opouští vaši budovu, uvolňuje tím místo; potřebujete rozpočet na vybavení a provizi agenta, takže tyto náklady se sčítají docela rychle.

- Míra neobsazenosti je tak nízká jako nikdy předtím. Nájemníci bojují o volná místa. Proč je nyní Spaceflow důležitý?

- Nízká nízká míra neobsazenosti neznamená, že služeb musí být méně, ale spíše více. Spaceflow poskytuje příležitosti pro každého, kdo hledá upgrade pro svou kancelář. Několik z našich funkcí, které poskytujeme: služby concierge, informace o zařízeních v okolí a snadný přístup, speciální slevy pro všechny nájemce a jejich rodiny. Obecně již pomáháme pronajímatelům v digitálním přechodu prostřednictvím našich online produktů, což jim umožňuje budovat značku a přilákat jejich budoucí nájemce. Technologie Spaceflow v kombinaci s naším týmem pro vytváření komunit zlepší vztahy nájemců a vytvoří hlubší spojení mezi lidmi, jejich pracovištěm a jejich sousedstvím.

- Myslíte si, že proptech řešení obecně nabývají na důležitosti? Co je toho příčinou?

- Zatímco jiné společnosti s komfortem nájemců obvykle nabízejí řešení pro jednotlivé budovy přizpůsobené každému aktivu, což je nákladný proces, jehož zahájení může trvat měsíce, Spaceflow zdůrazňuje koncept plug & play, což znamená, že rozhraní je snadno použitelné a efektivní při škálování služeb jakékoli velikosti portfolia. Díky tomu může sloužit tradičním kancelářím i projektům coworkingu nebo co-living. Myslím, že společnosti v CRE průmyslu budou muset v blízké budoucnosti změnit svůj přístup, protože trh se úplně změní. Pronajímatelé se musí přesunout k perspektivě prostoru jako služby, pokud jde o jejich budovy. Služby Spaceflow rozhodně mění způsob, jakým jednáme s nájemci; mezitím některé další proptechové společnosti způsobily převrat v dalších aspektech tohoto odvětví. Vzhledem k těmto trendům není otázkou, pokud, ale spíše kdy potřebujete proptech nástroje. Je to blíže, než byste si mysleli.

Pro více obrázků klikněte na úvodní obrázek