Sportisimo se může pochlubit největším výběrem sportovního zboží a oblečení v Evropě. S více než sedmi miliony produktů na skladě se firma rozhodla modernizovat technologické aspekty svých skladových a logistických procesů a následně přesunout veškeré skladové i logistické aktivity do Ostravy. V první fázi bylo zastavěno více než 62 000 m2 a v letošním roce již probíhá první expanze skladových prostor. Konkrétně jde o dostavbu skladu s paletovými regály, které měly v první fázi kapacitu 61 000 paletových míst. Na konci ledna finišovaly práce na rozšíření kapacity skladu o bezmála 10 000 paletových míst.

Paletové regály pro obě fáze dodala intralogistická skupina Mecalux, se kterou společnost Sportisimo udržuje dlouhobý pozitivní vztah. Se společností Mecalux spolupracuje Sportisimo od roku 2008, kdy kompletně vybavila sklad v Rudné u Prahy paletovými regály. Celková kapacita tehdy dosahovala 35 000 paletových míst, kromě toho byl sklad vybaven také konstrukcí mezipater a vychystávacími regály.

Pro ostravský projekt se však Sportisimo rozhodlo implementovat nový typ řešení paletových regálů. V roce 2023 tak Mecalux dodal a nainstaloval do nového skladu 12,5 metru vysoké regálové rámy. Skladový systém pojal přibližně 61 000 palet ve třech typech uliček: uličku o šířce 2000 mm pro indukčně vedené vysokozdvižné vozíky s velmi úzkými uličkami (VNA), uličku o šířce 3000 mm pro standardní vysokozdvižné vozíky s protizávažím a uličku o šířce 4800 mm pro uložení palet o rozměrech 2300 × 850 mm. „Tyto pozice v širokých uličkách se také používají pro skladování standardních europalet, kde Mecalux instaloval tři nosníky na jednu nosnou úroveň,“ vysvětluje Petr Pohnán, key account manager skupiny Mecalux.

Kromě standardních konstrukčních prvků nabízí sklad Sportisima několik zajímavých vylepšení především v oblasti bezpečnosti – např. ochranné polypropylenové sítě, ochrany proti nárazu stojin v uličkách, speciální rámové ochrany (s čelní horizontální ochranou ze dřeva), překladové stanoviště na každém z rámů, vychystávací úrovně, které jsou vybavené drátěnými policemi v celé výšce regálů, nebo dva pěší průchody skrz regály po celé délce skladu. Rozšíření skladu opět vycházelo z konceptu rozmístění regálových řad se třemi různými šířkami uliček.

Skladový systém má po rozšíření celkovou kapacitu 71 000 paletových míst, rozmístěných v 52 uličkách, s délkou regálů 112 až 120 metrů. Pevné partnerství mezi Sportisimem a společností Mecalux vedlo k vytvoření jednoho z největších skladů v České republice. Předání skladu do užívání se uskutečnilo na konci ledna 2024.

Sklad Sportisima v číslech

71 000 paletových míst
52 uliček
112 a 120 m měří regály
90 000 m2 činí celková plocha skladu