Můžete nám prosím v krátkosti představit projekt vznikajícího business parku Staré Město? 

Business park Staré Město je zbrusu nový prostor pro byznys, který se nachází na historické obchodní křižovatce. Staré Město spolu s nedalekým Velehradem bylo důležitým centrem obchodních stezek, rozvoje kultury a vzdělanosti již od doby Velkomoravské říše. Nynější Business park vznikl na území průmyslového areálu označovaného jako Slezan, v prostorech, kde dříve fungoval stejnojmenný podnik textilní výroby. Areál brownfieldu byl podroben důkladnému environmentálnímu auditu, při kterém se potvrdila nezávadnost podloží po textilní výrobě. 

 

Jaká je celková rozloha areálu a jaké výhody přináší vybraná lokalita? 

Areál, který se nachází na strategicky nejvíce exponovaném místě v celém regionu, je v přímém sousedství dokončovaného úseku dálnice D55 ve Starém Městě. Investorům jsou k dispozici celkem 13 zasíťovaných parcel, jejichž výměra čítá od 3,500 m2 až po 100,000 m2. Parcely jsou připraveny k prodeji formou 100% obchodního podílu SPV a věcným břemenem příjezdu a přístupu. Největší výhodou Business Parku Staré Město je jeho poloha, která je bezkonkurenční. Přímo sousedí s dokončovanou dálnicí D55 a je strategicky umístěn na křižovatce silnic E50 a I/55, což garantuje výborné dopravní spojení, jakož i snadnou dostupnost kvalifikované pracovní síly v celém okolí. V pěší vzdálenosti se navíc nachází zastávka MHD a vlakové nádraží ve Starém Městě, což dává zaměstnancům flexibilitu při cestování.

 

 

 

 

Přinášíte k nám nabídku takříkajíc šitou na míru budoucím uživatelům. V nabídce je nemovitost k dlouhodobému pronájmu, ale i parcely k prodeji. V čem jsou hlavní výhody tohoto konceptu pro budoucí nájemníky, případně majitele? 

Přestože je Česká republika velmi atraktivním místem pro místní i zahraniční investory, nové průmyslové areály vznikají velmi pomalu. Navíc, pokud již nějaký takový areál vznikne, nabízí pouze pronájem těchto skladovacích či výrobních ploch. To není vhodné řešení pro firmy, které chtějí tyto prostory vlastnit nebo si je potřebují postavit podle vlastních specifických potřeb a parametrů. 

Zde jsme se rozhodli jít oproti trendu a nabídnout již připravené parcely pro výstavbu objektů konečnými zájemci. Myslíme si, že pro celou řadu firem je důležité, aby zázemí, kde mají soustředěnu svou nejcennější firemní infrastrukturu, drahé stroje či jiné výrobní technologie, přímo vlastnily a nebyly tak závislé na pronajímatelích. 

 

Lokalita Staré Město má výhodnou polohu v těsné blízkosti města Uherské Hradište a také slovenských a rakouských hranic, to znamená napojení na celoevropskou silniční infrastrukturu. V jakém stavu jsou okolní silnice, silniční uzly, jak trvá napojení na okolní dálnice? 

Zde bych zdůraznil, že areál leží mimo rezidenční oblasti, což minimalizuje negativní dopady provozu na okolní obyvatele. Třešničkou na dortu je fakt, že nájezd na dálnici D55 je od Business Parku Staré Město vzdálen pouhé 3 minuty jízdy autem. Mimochodem, kolaudace tohoto úseku dálnice je plánována na prosinec 2024. Samotný Business Park má dva samostatné nezávislé vjezdy.  

 

Je v regionu dostatek kvalifikované pracovní síly? Předpokládáte zájem přeshraničních pracovníků? 

Lokalita nabízí přístup ke kvalifikované pracovní síle okolo 290,000 obyvatel v dostupnosti 30 minut jízdy autem. Region se vyznačuje průmyslově-zemědělským charakterem a nabízí atraktivní podmínky jak pro práci, tak pro kulturní a volnočasové vyžití. Nicméně často skloňovaná otázka ohledně dostatku kvalifikované pracovní síly se netýká jen Zlínského kraje, je to celostátní a dlouhodobě neřešený problém. U řady firem si můžeme všímat, že tento problém řeší pomocí automatizace a zapojením robotických linek. V ČR bychom se obecně bez zahraniční pracovní síly jen stěží obešli; o to více pak oceníte tuto lokalitu kvůli nedaleké hranici se Slovenskem či Polskem. 

 

V jakém časovém horizontu jste schopni zrealizovat projekt do finální podoby v případě podepsání smlouvy s budoucím nájemníkem? 

Naším záměrem je v dohledné době odprodat všechny parcely a na ploše 20,000 m2 postavit průmyslovou halu v A standardu pro zájemce o dlouhodobý pronájem. V letošním roce dokončíme inženýrské práce a zahájíme stavební řízení. Část prostor v této vznikající budově je již zarezervována mezinárodní společností, zabývající se výrobou a distribucí laků a barev. Stěhování do nových prostor připadá v úvahu již počátkem roku 2026. 

 

Očekáváte větší zájem ze strany domácích nebo zahraničních firem, na základě tendenci vývoje hospodářského trhu v uplynulých kvartálech? 

Zájem o odkup parcel evidujeme od celého spektra zájemců – od regionálních firem středního charakteru až po velké mezinárodní hráče. Jedno mají společné – chtějí vybudovat své prostory dle vlastních představ na dopravně výhodném místě s dostupnou kvalifikovanou pracovní silou.